MORNAR O SUKOBU INTERESA

'Kakve koristi Samsung može imati od mene kao ministra?'

23.04.2015 u 10:55

Bionic
Reading

Ministar znanosti i obrazovanja Vedran Mornar u srijedu je u RTL-ovom Direktu odbacio svaku mogućnost da postoji bilo kakva veza između njegovog putovanja u Dubai, kompanije Samsung i stotine milijuna eura teških planova za digitalizaciju škola, o čemu je prvi pisao tportal

Podsjetimo, nakon što je tportal postavio pitanje o čijem je trošku, Samsunga ili MZOS-a, Mornar 2014. putovao i boravio u Južnoj Koreji, sjedištu moćnog proizvođača elektroničke opreme, te nakon što se saborsko Povjerenstvo za sukob interesa počelo baviti ovim pitanjem, u našu redakciju stigle su informacije o još jednom mogućem sukobu interesa ministra

EU budno pazi, ali...

Ljudi upućeni u projekte koji se financiraju iz fondova EU kažu da uistinu nije lako namjestiti javne natječaje tako da pogoduju određenoj kompaniji. No takva mogućnost ipak postoji, a ako je europski stručnjaci otkriju, projekt može propasti ili biti odgođen za više godina, što je ujedno i najveća šteta za državu koja aplicira za sredstva.

Naime, pokazalo se da je glavni sponzor konferencije o obrazovanju Global Education and Skills Forum 2015. na kojoj je nedavno u Dubaiju gostovao i Mornar, bio upravo Samsung (što potvrđuje ovaj link). Također smo dobili informaciju, koju je MZOS potvrdio, da je s njime u Dubai putovala Sanja Polić, šefica njegova kabineta koja je imenovana predsjednicom Upravnog vijeća CARNeta zaduženog za digitalizaciju škola. Konačno CARNet i MZOS već su više puta objavljivali vijesti iz kojih je vidljivo da u prvim koracima digitalizacije škola već aktivno sudjeluje Samsung, među ostalim i donacijom opreme.

Mornar je za RTL Direkt, baš kao i ranije njegova glasnogovornica Grodana Zuccon za tportal, izjavio da putovanje u Dubai nema nikakve veze sa Samsungom.

'Ta cijela priča oko sukoba interesa je prema meni prenaglašena. Na kraju krajeva, kakve koristi može Samsung imati od mene kao ministra?', rekao je Mornar koji je jučer gostovao na konferenciji Microsoft WinDays15 u Umagu.

'Objektivno gledano ovi veliki novci koji se spominju po portalima bit će podijeljeni iz europskih novaca, a Europska Unija jako dobro pazi da se s tim novcima odgovorno barata. Prema tome tu nikakvog sukoba interesa nema', dodao je ministar.

Na pitanje tko je platio put u Dubai Mornar je rekao da o tome 'više ne bi govorio', mada je činjenica da o tome za sada još nije ništa govorio.