36. MJESTO

Kakve izglede za preživljavanje ima bolesno dijete u Hrvatskoj?

06.09.2011 u 20:25

Bionic
Reading

Bolesno dijete ima najveće izglede da preživi u Švicarskoj, pokazuje godišnji indeks nevladine udruge Save The Children koje Hrvatsku svrstava na 36. mjesto među 161 zemljom, a na dnu ljestvice su Somalija te Čad kojima nedostaje kvalificirano zdravstveno osoblje

Godišnji indeks izgleda djeteta da doživi pet godina jasno pokazuje da zemlje koje imaju bolje školovano zdravstveno osoblje imaju manju stopu smrtnosti djece. S druge strane, postotak smrtnosti djece do pet godina raste u zemljama gdje je zdravstvena skrb nedostupna, piše u izvješću.


Švicarsku, koja zauzima prvo mjesto, slijede Finska, Irska, Norveška, Bjelorusija, Danska, Švedska, Kuba, Uzbekistan i Njemačka. Među prvih 20 zemlja s najboljom zdravstvenom skrbi za djecu su i Rusija, Francuska, Češka, Velika Britanija, Sjedinjene Države, Kazahstan, Australija, Novi Zeland i Litva.

Hrvatska je na 36. mjestu, a u regiji su ispred nje Slovenija i Italija (21. i 22.), Slovačka (25.) te Austrija i Mađarska na 26. mjestu. Od bivših jugoslavenskih republika Makedonija je 44., Crna Gora 51., Srbija 54., a Bosna i Hercegovina na 63. mjestu.

Dno ljestvice, među 20 država s najlošijom zdravstvenom skrbi za djecu, zauzelo je 13 afričkih zemalja u kojima je nešto više od dva zdravstvena djelatnika na tisuću stanovnika. Ispred Čada su Somalija, Laos, Etiopija i Nigerija.

Analiza se temelji na tri pokazatelja: broju liječnika, bolničara, babica i drugih zdravstvenih djelatnika na 1.000 stanovnika; broju djece cijepljene protiv difterije, tetanusa i pertusisa (hripavac) i broju babica prisutnih pri porodu.

Svijetu nedostaje više od 3,5 milijuna liječnika, bolničara i babica te zdravstvenih djelatnika, prema izvješću. Bez školovanih zdravstvenih radnika nemoguće je cijepiti i propisati lijek, te ženama na porodu osigurati valjanu skrb.

U zemljama s kroničnim manjkom zdravstvenih radnika bolesti poput upale pluća i dijareje, koje se inače mogu jednostavno liječiti, postaju smrtonosne, zaključuje izvješće.