sretan dan neovisnosti!

Kakva nam čestitka stiže s Islanda: Najznačajnija građevina u Reykjaviku obojana u hrvatsku trobojnicu

08.10.2019 u 21:16

Bionic
Reading

Nevjerojatni prizori stižu iz Reykjavika. Najznačajnija znamenitost islandske prijestolnice povodom našeg Dana neovisnosti svjetlima je obojana u hrvatske boje, a prisjetili su se i kako je Island prva zemlja koja je priznala nezavisnost Hrvatske

Perlan je fascinantna građevina na brežuljku iznad Reykjavika i smatraju ga jednom od najvažnije znamenitosti islandskog glavnog grada.

U njoj se nalazi interaktivni muzej povijesti Islanda, umjetna ledena spilja i restoran. Večer uoči 8. listopada kada se obilježava Dana neovisnosti Hrvatske, Perlan, u prijevodu biser, svjetlima je obojan u crvenu bijelu i plavu.

Bila je to prilika i da se podsjetimo kako je upravo ova država bila prva koja je priznala Hrvatsku.

Bilo je to 19. prosinca 1991. dok je prva sljedeća država priznala Hrvatsku 13. siječnja 1992. Bio je to Vatikan. Zemlje Europske unije službeno su nas priznale 15. veljače iste godine kada se i obilježava međunarodno priznanje RH.

Island podržava naš Dan Nezavisnosti Izvor: Pertlan / Autor: Pertlan

Vlasnik Perlana, Gunnar Gunnarsson otkrio je kako Perlan inače svijetli povodom nacionalnih praznika drugih država.

'Perlan je glavna znamenitost Reykjavíka; on stoji na brežuljku s pogledom na Reykjavík i okolicu. Kad ste u Reykjavíku, Perlan možete vidjeti od svukud, pa želimo iskoristiti priliku da obilježimo nacionalne dane drugih zemalja tako što Perlan osvijetlimo bojama njihove nacionalne zastave. Ovo je odličan način da vas pozdravimo i pošaljemo čestitku s Islanda!'.