sve im smeta

Kakva je to ukrajinska 'crna lista' zbog koje rogobore Mađari

24.05.2023 u 14:05

Bionic
Reading

Mađarska ustraje u blokadi isplate europske vojne pomoći Ukrajini sve dok Kijev drži OTP banku na svom popisu sponzora rata. Blokada također odgađa dogovor oko novog paketa sankcija protiv Moskve

Ukrajinski popis 'Međunarodni sponzori rata' svakodnevno prati i po potrebi ažurira međunarodna tvrtka LSEG. Cilj je zaštititi ukrajinski financijski sektor od onih koji svojim djelovanjem pomažu ruskoj državi voditi rat.

Na listi su se našle strane tvrtke koje, unatoč međunarodnom etiketiranju Rusije kao agresora i uvedenim sankcijama, nastavljaju poslovati s tom zemljom.

Među prioritetnim ciljevima sankcija su one tvrtke koje ruski javni i privatni sektor opskrbljuju robom i uslugama kritične namjene te doprinose ruskom proračunu, čime se financira rat.

Na popisu su i poslovni partneri ili menadžeri stranih tvrtki povezanih sa sankcioniranim ruskim oligarsima.

Politico je u utorak navečer objavio tekst u kojem se navodi da se Mađarska 'zakačila' s Njemačkom na sastanku ministara vanjskih poslova u Bruxellesu zbog uloge koju mađarska banka ima u ruskom ratu u Ukrajini.

OTP banci se spočitava to što priznaje teritorije Luhansk i Doneck, koji se nalaze pod ruskom okupacijom, i pruža kreditne linije ruskim vojnicima.

Kako se navodi u obrazloženju odluke zašto se OTP banka našla na listi 'sponzora rata', koju zajedničkim snagama vode ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova i nacionalna agencija za borbu protiv korupcije, riječ je o velikoj banci koja opslužuje velik broj klijenata.

OTP se nalazi među 50 najvećih banaka u Rusiji, a u nizu područja je među vodećima na tržištu. Opslužuje više od 2,2 milijuna klijenata i zastupljena je u više od 1850 gradova, mjesta i sela u Rusiji, što naglašava njezinu važnost za rusko gospodarstvo koje se bori sa zapadnim sankcijama. OTP banka u Rusiji zauzima drugo mjesto na tržištu POS kreditiranja (davanje kredita na prodajnim mjestima) s tržišnim udjelom od 15,3 posto. Također je osma na ruskom tržištu kreditnih kartica.

Ta je banka ostala jedna od vodećih na ruskom tržištu financijskih usluga i nakon sveobuhvatne invazije na Ukrajinu. Prema financijskim podacima, OTP banka je u Rusiji u 2020. godini ostvarila 113 milijuna rubalja dobiti te je samo na ime poreza na dohodak u proračun države agresora uplatila oko 190 milijuna rubalja. Pritom ne samo da službeno priznaje takozvane narodne republike u Donecku i Luhansku, već daje povlaštene kreditne uvjete ruskoj vojsci, odnosno zapravo je nagrađuje za počinjene ratne zločine, navode Ukrajinci. OTP grupa tako nastavlja sponzorirati rusku agresiju na Ukrajinu.

Osim mađarske banke koja posluje i u Hrvatskoj, na ukrajinskoj listi kompanija kao 'međunarodnih sponzora rata' nalazi se još niz zapadnih kompanija čija su sjedišta smještena u zemljama koje podupiru sankcije protiv Rusije.

  • +5
Rat u Ukrajini 19.5.2023. Izvor: Profimedia / Autor: Virginie Nguyen Hoang / AFP

Na listi je najviše grčkih kompanija, njih čak pet, što toj zemlji ne smeta u pružanju vojne pomoći Ukrajini. Uglavnom je riječ o tamošnjim brodarima. Ukrajinci su na svoju crnu listu stavili i austrijsku Raiffeisen banku jer također ima snažnu podružnicu u Rusiji. Na listi se nalaze još neka poznata imena iz svijeta trgovine, poput njemačkog Metroa ili francuskog Auchana, kao i Yves Rocher, Bonduelle, tri američke i svega četiri kineske kompanije.