SASTANAK EU MINISTARA

Ministri u Bruxellesu raspravljaju o novim sankcijama Rusiji: Evo koga se ovaj put tiču

22.05.2023 u 07:55

Bionic
Reading

Ruska invazija na Ukrajinu bit će u ponedjeljak u središtu razgovora ministara vanjskih poslova Europske unije na njihovom sastanku u Bruxellesu, na kojem će se raspravljati o novim sankcijama Rusiji

Prijestolnice EU tek se trebaju dogovoriti o novim kaznenim mjerama za Rusiju koje imaju za cilj suzbiti izbjegavanje sankcija preko zemalja izvan bloka poput Kazahstana, Armenije i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Mađarska je zaprijetila da će blokirati najnoviji krug sankcija zbog uključivanja najveće banke u zemlji, OTP banke, na popis potencijalnih meta. Za odluku je potrebna jednoglasna odluka.

Nove sankcije trebale bi biti uvedene Iranu, zbog režimskog gušenja protuvladinih demonstracija do kojih je došlo nakon što je Teheran pogubio još trojicu muškaraca u vezi s prosvjedima.

Ministri vanjskih poslova EU-a također bi trebali raspravljati o situaciji u Sudanu nakon što su Saudijska Arabija i Sjedinjene Države posredovali u sedmodnevnom prekidu vatre između zaraćenih strana koji bi trebao započeti u ponedjeljak.

Na dnevnom redu je i radni ručak s ministrima vanjskih poslova zemalja zapadnog Balkana. Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba pridružit će se svojim kolegama iz EU putem videa.