sastanak šefova diplomacije

Mađarska ponovno blokira sankcije Rusiji, smeta ih jedno ime na 'crnoj listi'

22.05.2023 u 11:16

Bionic
Reading

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman izjavio je u ponedjeljak da je Hrvatska podupire širenje EU-a na zapadni Balkan, ali je ključno da se te zemlje usklade s vanjskom i sigurnosnom politikom EU-a.

“Hrvatska snažno podupire proširenje EU-a na zapadni Balkan, ali istodobno poziva na više suradnje, dobrosusjedske odnose, poštivanje europskih vrijednosti, pri čemu usklađivanje s vanjskom i sigurnosnom politikom EU-a ostaje ključno”, izjavio je ministar Grlić Radman prije početka sastanka ministara vanjskih poslova država članica EU-a.

Šefovima diplomacija EU-a, koji su se u ponedjeljak okupili na svom redovitom mjesečnom sastanku, pridružit će se njihove kolege sa zapadnog Balkana s kojima će imati neformalnu raspravu tijekom radnog ručka.

Kad je riječ o usklađivanju s vanjskom politikom EU-a, Srbija je jedina zemlja zapadnog Balkana koja odbija potpuno se uskladiti i ne želi uvesti sankcije Rusiji.

A jedna od središnjih tema sastanka ministara vanjskih poslova članica EU-a bit će upravo to. U EU-u se posljednjih tjedana vodi rasprava o 11. paketu sankcija protiv Rusije, uglavnom usmjerenom na to kako izbjeći da se dosad uvedene sankcije zaobilaze.

Europski diplomati pokušavaju sastaviti popis privatnih kompanija koje pomažu Rusiji da zaobiđe sankcije kao i proširenje popisa sankcioniranih novim imenima ruskih dužnosnika odgovornih za zatvaranje političkih disidenata. EU također priprema odluku o isplati 500 milijuna eura iz Europskog instrumenta mirovne pomoći zemljama članicama koje su isporučile Ukrajini streljivo iz svojih zaliha.

  • +3
Viktor Orban Izvor: EPA / Autor: Robert Ghement

 Mađarska je ponovno postavlja uvjete za svoj pristanak na sve tri odluke. Budimpešta traži da se mađarska OTP banka skine s popisa “sponzora rata”. Ukrajinske vlasti tvrde da ruski ogranak OTP banke daje povoljne kredite ruskoj vojsci i u svojim internim dokumentima priznaje Krim kao dio Rusije.

 Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto prijeti da će blokirati nove sankcije protiv Rusije sve dok se OTP banka ne skine s “crne liste”.

Ministri bi također trebali odlučiti o novim sankcijama protiv Irana, uključivanjem dodatnih članova Revolucionarne garde na popis sankcioniranih.