UPLELI SE U RASPRAVU S ORAH-OM

Kako su umirovljenici izračunali da je Plan 21 uspio

09.12.2014 u 15:43

Bionic
Reading

U raspravu koja se od vikenda vodi između ORaH-a Mirele Holy i SDP-ovog ministra poduzetništva Gordana Marasa danas se upleo i HSU. Njih je naime zasmetalo to što je Holy prozvala stranke Kukuriku koalicije zbog 'nedostatka vjerodostojnosti i političke odgovornosti u provedbi predizbornih obećanja i vlastitog programa'

U otvorenom pismu Mireli Holy HSU poručuje kako su se ostvarile njihove mjere u Planu 21, a da preostale planiraju realizirati do kraja mandata.

Konkretno, na inicijativu Hrvatske stranke umirovljenika ukinute su povlaštene mirovine saborskih zastupnika, članova Vlade i suce Ustavnog suda izmjenama Zakona o pravima i dužnostima zastupnika od 25. siječnja 2012. godine. Ustavni sud je dijelom preinačio ovu odluku, na što HSU ne može imati utjecaja.

U Planu 21 smo obećali i realizirali odredbu u kojoj stoji da se postojeća razina umirovljeničkih prava neće smanjivati te da će se provoditi odgovarajući održivi sustav usklađivanja visine mirovina s inflacijom i troškovima života. U 2012. i 2013. godini mirovine su povećane za 4,3 posto i s 2.156 kn porasle na 2.266 kn. U novom Zakonu o mirovinskom osiguranju usvojena je nova formula usklađivanja u omjeru 70:30 umjesto štetne 'švicarske' formule.

Obećali smo da ćemo promicati vrijednosti dugotrajnog staža za muškarce i žene. Na prijedlog HSU-a, s 41 godinom radnog staža i 60 godina života, u mirovinu se danas ide bez penalizacije. Također, smanjili smo penalizaciju za muškarce i žene s najviše godina radnog staža.

Računajući na gospodarski oporavak u mandatu ove Vlade, u Plan 21 unijeli smo odredbu o postupnom povećanju iznosa prosječne mirovine u odnosu na prosječnu plaću. Međutim, zbog činjenice da su mirovinska prava ostala na istoj razini, a prosječna plaća je blago pala, danas je udio prosječne mirovine u prosječnoj plaći 40,75 posto, dok je na početku mandata ove Vlade iznosio 39,95 posto.

Također, naglašavamo da je Vlada prihvatila prijedlog HSU-a o povećanju neoporezivog dijela mirovine. Pozitivne učinke ove mjere osjetit će 205 tisuća umirovljenika, a njih 75 tisuća više neće plaćati porez na mirovinu
', stoji u otvorenom pismu HSU-a.

Stoga predsjednik HSU-a Silvano Hrelja umoljava Holy da više ne iznosi neprecizne i paušalne tvrdnje jer to, kaže, ne pridonosi razvoju dijaloga u Hrvatskoj i eventualnoj budućoj suradnji HSU-a i ORaH-a.