FILMSKA PRIČA

Kako su građani pomogli policiji uloviti razbojnike

19.07.2012 u 17:12

Bionic
Reading

Zagrebačka policija danas je na konferenciji za novinare objavila pojedinosti o prekjučerašnjoj pljački zlatarnice u Sesvetama i hvatanju razbojnika zahvaljujući pomoći građana, kojima je poručila da u takvim situacijama u prvome redu moraju paziti na vlastitu sigurnost budući da se razbojnici služe silom.

Kriminalističkom istragom policija je utvrdila kako su dvojica pljačkaša zlatarnice u Ninskoj ulici u Sesvetama elektrošokerom i silom lakše ozlijedili 58-godišnju vlasnicu te ukrali nakit vrijedan 320 tisuća kuna.

Nekoliko građana vidjelo je što se događa pa su se dvojica razbojnika 'dala u bijeg bez plana iako su ispred zlatarnice imali parkirani automobil', rekao je pomoćnik načelnika Sektora kriminalističke policije zagrebačke Policijske uprave Davor Maračić.

Jedan ih je građanin neko vrijeme pratio dok su bježali po njima nepoznatom terenu te je o tome obavijestio policiju. Iako je razbojnike u jednom trenutku izgubio, policajci su ih pronašli uz njegovu pomoć te su u blizini mjesta razbojstva uhitili 31-godišnjaka i 24-godišnjaka, ispričao je Maračić.

Policija je zatim pregledala teren i pronašla nakit koji je pljačkašima ispao tijekom bijega, rekao je.

Mlađi muškarac još nije evidentiran kao počinitelj kaznih djela, a stariji jest, dva puta.

Maračić je na današnjoj konferenciji za novinare rekao da je u tom slučaju pomoć građana bila 'optimalna'. Upozorio je da se razbojnici služe silom te je poručio građanima da se ne upuštaju ni u kakve 'herojske akcije ili pothvate'.

Građani imaju i zakonsku mogućnost zadržati nekoga koga zateknu u kaznenom djelu do dolaska policije, no to trebaju činiti tako da se ne dovode u opasnost i ne postanu žrtvom nekog novog kaznenog djela, poručio je Maračić.

Rekao je da opći kriminal na području zagrebačke Policijske uprave čini oko 85 posto svih kaznih djela, a od toga su gotovo 80 posto kaznena djela protiv imovine - krađe, drske krađe, razbojstva i provale. Posljednje dvije godine problem su drske krađe, kao što su krađe zlatnih lančića od žena, mahom starije dobi, koje im na ulici otimaju mlađe osobe, čak i djeca, rekao je Maračić.