JURICA SAVJETUJE

Kako smanjiti bore

25.08.2011 u 09:30

Bionic
Reading

Preplanuli ten trenutno nas čini svježima i lijepima, ali sunce uzima svoj danak ako nismo jako pažljivi i može nas prilično postarati i učiniti da izgledamo poput starih smežuranih potplati. Jurica savjetuje kako da malim i relativno jeftinim načinima ublažimo stvaranje bora

Stavimo sve ultraturbomega kul kreme koje biste trebali/morali/željeli koristiti na stranu, kao i propovijedanje u stilu nedjeljne mise kako se ponašati na suncu - činjenica je da se većina nas voli sunčati. Jasno je da je svatko od nas bar jednom u životu pocrvenio ili se vratio s ljetovanja taman kao da pripada drugoj rasi. Smatram nas sve dovoljno pametnima i zato ostavljam svakome od nas slobodu i odgovornost da sami snosimo posljedice vlastitog ponašanja.

Volim promatrati guštere dok se sunčaju pod najjačim suncem, a i sam volim raditi isto. Ipak, zajednica guštera nema dodatnu, ajmo reć’ fakultativnu životnu dimenziju, koja nas toliko usrećuje i pomaže u životu – dobar, svjež i mladenački izgled. E sad, tu sad već dolaze kontradikcija jer - kako se netko može izlagati suncu, a istovremeno njegovati kožu i čuvati se bora?

Trebalo bi nam biti jasno da preparativna kozmetika ne čini čuda, da su kozmetičko-kirurški tretmani skupi i nerijetko ozbiljni zahvati te da bismo prije svega morali zdravo živjeti kroz ono kako se, kako gore natuknuh, ponašamo kao i kroz ono što unosimo u organizam, posebice kroz hranu i piće. Tek tada bismo trebali razmotriti tretmane i kozmetiku kao izvrsne dodatke koji bi nam pomogli u postizanju, ali i održavanju lijepog i zdravog izgleda.

Ono što možemo učiniti za početak su mali i jednostavni koraci kojima ćemo umanjiti postojeće bore i prolongirati stvaranje novih. Recimo, bilo bi idealno spavati u tamnoj i rashlađenoj sobi na što kvalitetnijem madracu – opće je poznato da je kvalitetan san najbolji saveznik u borbi protiv starenja, ali i regenerira cijelo tijelo. Bitna stavka su i kvalitetne plahte koji bi trebale biti od što mekanijeg i finog pamuka ili svile (iako svila može dati vrlo jak duh jeftinih erotskih filmova). Dok se okrećete tijekom noći, a naročito ako volite spavati na trbuhu ili postrance, lice će vam utonuti u jastuk i time će izgledati zgužvano nakon buđenja zbog bora koje neće tako lako nestati jer ipak spavamo oko osam sati svaku noć i volimo određene poze. Spavanje na trbuhu će neminovno naborati čelo, a spavanje postrance će naborati vrat i obraze. Dakle, kupite glatku mekanu posteljinu i spavajte na leđima – bar dok ne izmisle spavanje u bestežinskim komorama.

Ne mrštite se. Eh, kad bi to bar bilo toliko jednostavno uz sve što nam život svakodnevno nosi. Bore smijalice ne zovemo tako bez razloga, a čak će i izborano lice izgledati nadaleko ljepše nasmijano, nego ono ukiseljeno. Svaki dan izdvojite bar nekoliko minuta da bi pogledali smiješne videoklipove na YouTubeu ili pročitali nešto zabavno; učinite si svaki dan ljepšim i naučite uživati u malim stvarima i trenucima jer život je prekratak. S druge strane, možda se mrštite jer imate dioptriju, a da je niste ni svjesni - brzo u najbližu optiku na pregled. Oči bi uvijek trebale lako čitati i biti širom otvorene, čim primijetite da škiljite, trk po dioptrijske ili sunčane naočale koje će uz lakše gledanje štititi kožu oko očiju od uv zraka.

Pijte kakao. Bilo vrući ili hladni, cilj je piti ga zaslađenog stevijom u nemasnom mlijeku. Kakao je prepun flavonola – epikatecin i katecin – koji štite kožu od sunca, ali i potpomažu cirkulaciju i hidrataciju kože čineći je podatnijom. Trk u dućan po nezaslađeni i čisti kakao prah. Eventualno gricnite kocku tamne čokolade sa 75 posto ili više svaki dan.

Ne perite lice vodom! Osim ako vam gel za pranje lica ne sadrži kvalitetnu zaštitu od isušivanja, ali i tada je bolje ne trljati lice i svakodnevno ga izlagati teškoj vodi iz slavine. Radije čistite lice mlijekom ili blagim tonicima za čišćenje. Želite skinuti prljavštinu i ne oštetiti hidrolipidni sloj kože.

Njegujte područje oko očiju. To neka vam bude prioritet njege lica. Svejedno jeste li žena ili muškarac, oči i područje oko očiju uvijek moraju izgledati svježe. Mažite se kvalitetnim (ne nužno skupim jer ponekad plaćamo samo marku) kremama ili posegnite za prirodnim uljima – ulje noćurka, grožđa, badema, pasjeg trna, jojobino, neemovo ulje.

Jedite puno ribe - nastojte bar dva-tri puta tjedno jesti ribu bogatu omegom 3. Osim bjelančevina koje grade stanice kože, masne kiseline hrane kožu i znatno smanjuju bore. Oni koji se brinu oko razine žive i ostalih otrova se ne moraju previše brinuti (osim ako se radi o trudnicama ili kroničnim bolesnicima) jer su ljekovita svojstva ribe nadaleko značajnija od onih štetnih. Dajte prednost ribi koja nije iz uzgoja. Skuša, jezerska pastrva i haringa imaju najviše omege 3. Više o omegi 3 u jednom od sljedećih članaka.

Kreme na bazi retinoida i voćnih kiselina. Starenjem se smanjuje razina kolagena, a na nama je da stimuliramo njegovu proizvodnju apliciranjem kreme na bazi derivata vitamina A svaku noć prije spavanja. Voćne kiseline će također ukloniti mrtve slojeve kože i time smanjivati postojeće bore, naročito oko očiju; u većim dozama i one će stimulirati proizvodnju kolagena. Blaže varijante se mogu kupiti i bez recepta i u parfumerijama. Kožu tretiranu tim kremama treba štititi od sunca.