BIZARNO I TUŽNO

Kako se zbrinjavaju obitelji političara u Splitu, a sve po zakonu

15.04.2016 u 17:52

Bionic
Reading

Komunalna tvrtka 'Splitska obala', osnovana u vrijeme gradonačelnika Željka Keruma, tek pod patronatom njegovog nasljednika Ive Baldasara procvjetala je punim sjajem. Brojka od šest zaposlenih otprije tri godine narasla je danas na respektabilnih tridesetak - a po usvojenoj sistematizaciji radnih mjesta mogu se očekivati dodatne prinove sve do ukupnih pedesetak radnika - no ono što posebno intrigira jest način kako gradska tvrtka odabire svoju buduću radnu snagu

Ukratko - bez javnog natječaja. Preciznije, preko veza i poznanstava. I to potpuno legalno: naime, kako nam je objašnjeno i u splitskoj gradskoj upravi i u samoj 'Splitskoj obali', komunalna društva poput ovoga nemaju obvezu raspisivati natječaje za prijem novih zaposlenika jer to jednostavno nije propisano bilo kakvim zakonom. Mogu, a ne moraju, pa se stoga procedura obično svodi na slobodnu procjenu direktora.

Tportalu je upravo ovog tjedna potvrđeno da se u 'Splitskoj obali' skrasila i Rina Propadalo, pastorka splitskog gradskog vijećnika Damir Ćosića zvanog Roda. Ona će ubuduće 'prikupljati i odnositi inkas' s nekoliko manjih parkirališta kojima gospodari ova tvrtka.

Direktor 'Splitske obale' Perislav Bonačić bez imalo kompleksa kazao nam je da je u gradskoj tvrtki odlučio zaposliti kćerku gradskog vijećnika jer je to 'njegovo pravo i njegov odabir'. Samog vijećnika Ćosića on poznaje, dok je s gradonačelnikom Baldasarom, kaže, dobar prijatelj već više od trideset godina. Najnovija referentica za prikupljanje inkasa zamijenila je kolegicu koja je otišla na porodiljni dopust - no ipak je dobila ugovor na neodređeno vrijeme. Direktor, naime, ima informaciju da se njena prethodnica više neće vraćati na posao...

Time je sretno zaključena priča o potrazi za poslom pastorke poznatog splitskog gradskog i županijskog vijećnika, bivšeg člana HSP AS-a. Dok je, naime, Ćosić držao poziciju u desnom bloku, ona je radila u Županijskoj turističkoj zajednici, koja jepod 'kontrolom' HDZ-a, i to, kako je sam kazao, 'temeljem koalicijskog sporazuma'.

Kad je odlučio prikloniti se Baldasaru ugovor o radu nije joj se produljio - zbog čega je izbio incident, pa je oko navodnih prijetnji intervenirala i policija te je na koncu podignuta optužnica. Nakon zaposlenja u gradskoj tvrtki dalo bi se zaključiti da je obitelj Ćosić definitivno odlučila staviti sva jaja u Baldasarovu košaru.

Do Rine Propadalo zasad nismo uspjeli doći, ali zato jesmo do njenog oca, vijećnika Rode. On inzistira da objavimo kako za cijeli slučaj 'nema komentara'.

Kaže da ima puno toga za reći, pa možda odgovori nakon što pročita ovaj tekst. Inače, dobro je znao da se tportal priprema pisati o ovome jer je obaviješten čim je potpisani novinar napustio sjedište 'Splitske obale'.

Direktoru tvrtke Bonačiću, čini se, ništa od toga nije sporno. Proteklih mjeseci i godina upravo 'Splitska obala' pokazala se zgodnim utočištem kadrova zanimljivog profila: ondje je, recimo, zaposlen gradski vijećnik i tajnik Foruma mladih SDP-a Bojan Kralj, pa brat Kerumove vijećnice Danijele Špalj, pa supruga nezavisnog vijećnika Igora Boraske, pa nećak šefice gradskih financija Ljiljane Vučetić. Na koncu, kao 'haus majstor' zaposlen je i šurjak samog direktora Perislava Bonačića. Svi bez natječaja.

No vrhunac ipak predstavlja zgodna rošada između dvaju gradskih institucija: u Splitskoj obali zaposlena je kćerka ravnatelja Javne ustanove za održavanje sportskih objekata Srđana Guština, da bi u samoj Javnoj ustanovi bio zaposlen, pogađate, sin direktora 'Splitske obale'.

U splitskim političkim prilikama ova situacija nije previše neuobičajena jer se slični procesi događaju i u ostalim gradskim tvrtkama poput 'Vodovoda i kanalizacije', 'Čistoće' ili 'Stanouprave'.

Zapošljava se neumjereno, bez natječaja, neobično su čestu u sve uključene političke ili rodbinske veze, pa dolazi do gotovo apsurdne situacije da će 'Vodovod', recimo, čak graditi novu upravnu zgradu vrijednu oko 12 milijuna kuna.

'Stanouprava', tvrtka koja održava i upravlja  stambenim zgradama, ima otprilike tri puta više zaposlenih od svog privatnog konkurenta s gotovo jednakim opsegom posla i prometom - pa nije ni čudno da su njeni poslovni rezultati sve mršaviji.

Točne razmjere masovnog uhljebljivanja vjerojatno ćemo doznati tek nakon smjene vlasti.

Sama 'Splitska obala' navodno posluje pozitivno - štoviše, direktor Perislav Bonačić uvjerava nas da su rezultati sve bolji i bolji, ali odbio je predstaviti konkretne brojke prije nego što o njima upozna Gradsko vijeće.

Vrijedi napomenuti i da je gradonačelnik Ivo Baldasar prošlog mjeseca uspio provući odluku o osnivanju nove megatvrtke 'Split parking' u kojoj će okupiti preko 90 posto javnih parkirališta na području grada. Onih preostalih nekoliko posto će, pogađate, ipak ostaviti 'Splitskoj obali' - kad im već tako dobro ide.