federica mogherini

Kako se šefica diplomacije EU-a od uvjerene komunistice prometnula u zaštitnicu europejstva

27.07.2017 u 06:51

Bionic
Reading

Sudeći prema broju sastanaka koje je održala tijekom tekućeg mjeseca posjećujući Hrvatsku i BiH, visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost te potpredsjednica Europske komisije Federica Mogherini jedna je od najprisutnijih svjetskih visokopozicioniranih dužnosnica. Tportal donosi portret šefice diplomacije Europske unije koja se u samo nekoliko godina od uvjerene komunistice prometnula u najžešću zaštitnicu europejstva

Koliko je ta njena predanost Europskoj uniji i europejstvu, ponajviše govori njezin nedavni posjet Hrvatskoj, kada se sastala s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović, premijerom Andrejom Plenkovićem, potpredsjednicom Vlade i ministricom vanjskih i europskih poslova Marijom Pejčinović Burić, ministrom obrane Damirom Krstičevićem te predstavnicima Hrvatskog sabora.

Mogherini je tom prilikom ocijenila ohrabrujućim dijalog između čelništva Hrvatske i Slovenije, a posebno je pohvalila službeni Zagreb, kazavši kako je Hrvatska ključni čimbenik u zajedničkom europskom poslu.

'Širenje Europske unije na zemlje jugoistočne Europe posebno je važno pitanje, a Hrvatska je u tome ključan element', zaključila je Mogherini

Federica Mogherini rođena je u Rimu 1973. godine u obitelji filmskog režisera i scenografa Flavija Mogherinija, a njezina prva politička ljubav bili su mladi komunisti, dok je u vrh talijanske Demokratske stranke, koja je uvjerljivom pobjedom na EU izborima u svibnju 2014. postala predvodnica europske ljevice, ušla 2007. godine.

Zbog komunističke prošlosti bila na meti država Istočne Europe

U talijanski parlament izabrana je 2008., a početkom godine ušla je u vladu najmlađeg talijanskog premijera, 39-godišnjeg Mattea Renzija, kao najmlađa osoba na čelu ministarstva vanjskih poslova u povijesti Italije – osim grofa Galeazza Ciana, ali se on kao 'Mussolinijev zet' praktički ne računa.

Komunističku prošlost zamjerale su joj pojedine države srednje i istočne Europe, pa je tako 2014. godine predsjednica Litve Dalia Grybauskaite bila suzdržana prilikom izglasavanja podrške Federici Mogherini, koju nisu smatrali dovoljno iskusnom za zahtjevnu zadaću oblikovanja i provedbe jedinstvene vanjske politike EU-a, ali i previše mekanom prema Rusiji.

  • +2
Susret Marije Pejčinović Burić i Federice Mogherini u Zagrebu Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Mogherini je, ipak, 2014. izabrana na visoku europsku dužnost paralelno s poljskim premijerom Donaldom Tuskom, koji je postao predsjednik Europskog vijeća, čime je u vrhu Unijinih institucija postignuta svojevrsna ravnoteža - spolna, politička i zemljopisna. No za razliku od Tuska i njezine prethodnice, barunice Catherine Ashton, koji se ne diče znanjem stranih jezika, Mogherini uz materinji talijanski govori francuski i engleski, a služi se i španjolskim.

Privatni život drži podalje od medija

Na rimskom sveučilištu La Sapienza obranila je diplomski rad iz političkih znanosti na temu političkog islama, a bila je članica nekoliko organizacija i think-tankova, uključujući američki German Marshall Fund.

U ranoj mladosti, kao 15-godišnjakinja, priključila se Federaciji mladih komunista Italije, a s 23 godine, nakon raspada Komunističke partije Italije i transformacije u socijaldemokratsku stranku, postala je članicom Mladih ljevičara.

Ministar Krstičević s visokom predstavnicom EU Federicom Mogherini Izvor: Ostale fotografije / Autor: MORH

Potom je ušla u Nacionalno vijeće Lijevih demokrata (DS), u kojem je zadužena za međunarodne pokrete i stranke, uključujući Irak, Afganistan i mirovni proces na Bliskom istoku.

Održavala je veze sa Strankom europskih socijalista, Socijalističkom internacionalom i njihovim članicama, a također je bila povezana s američkom Demokratskom strankom.

Šefica vanjskih poslova EU-a svoj privatni život drži podalje od medija, a zna se tek da je udana za Mattea Rebesanija, savjetnika nekadašnjeg rimskog gradonačelnika Waltera Veltronija, te je majka dviju kćeri, Caterine i Marte, u dobi od sedam i dvanaest godina.