sastanak u MORH-u

Krstičević upoznao Mogherini sa Strategijom nacionalne sigurnosti

20.07.2017 u 13:40

Bionic
Reading

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević sastao se u četvrtak s visokom predstavnicom Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednicom Europske komisije Federicom Mogherini, koja boravi u službenom posjetu Republici Hrvatskoj, priopćio je MORH

Na sastanku se razgovaralo o aktualnim inicijativama u okviru provedbe Globalne strategije EU u području sigurnosti i obrane, s naglaskom na stalnu strukturiranu suradnju (Permanent Structured Cooperation, (PESCO) i Europski obrambeni fond.

Ministar Krstičević upoznao je Federicu Mogherini s izradom Strategije nacionalne sigurnosti, koja je usvojena u Hrvatskom saboru, naglasivši važnost prilagodbe zemalja novim sigurnosnim izazovima. Također, zahvalio je visokoj predstavnici EU Federici Mogherini na dosad ostvarenim rezultatima, posebno po pitanju Globalne strategije EU te naporima usmjerenim na razvoj učinkovitije, fleksibilnije i proaktivnije Zajedničke sigurnosne i obrambene politike EU. U kontekstu aktualnih inicijativa, naglasio je kako je najvažnije da budu uključive, komplementarne s NATO-om te da uzimaju u obzir političku autonomiju država članica.

Govoreći o jugoistočnoj Europi i politici proširenja Europske unije, ministar je naglasio kako je stabilnost jugoistoka Europe ključna za sigurnost Europe.

Ministar Krstičević s visokom predstavnicom EU Federicom Mogherini Izvor: Ostale fotografije / Autor: MORH

Također, ministar je istaknuo da EU i NATO moraju biti više angažirani i pomagati zemljama aspiranticama na članstvo, uvažavajući njihove posebnosti i konkretne probleme.

'Hrvatska prepoznaje važnost misija i operacija EU i NATO-a te će svojim angažmanom nastaviti doprinositi očuvanju mira i stabilnosti', zaključio je ministar. Visoka predstavnica Federica Mogherini naglasila je važnost PESCO inicijative i Europskog obrambenog fonda za postizanje razine ambicije EU utvrđene Globalnom strategijom. Istaknula je važnost jačanja suradnje Europske unije i NATO-a, uključivosti i većeg angažmana svih država članica Europske unije u EU inicijativama i projektima te važnost operacionalizacije rada EU inicijativa i konkretnih projekata.

  • +2
Federica Mogherini susrela se i s hrvatskom ministricom vanjskih poslova Marijom Pejčinović Burić Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Važna tema razgovora bila je politika proširenja EU u kontekstu Zajedničke sigurnosne i obrambene politike te nastavak pružanja potpore zemljama aspiranticama za članstvo u EU. Visoka predstavnica Mogherini tom je prilikom ponovila važnost europskih integracija i potvrdila kako EU nastavlja podržavati zemlje zapadnog Balkana na njihovom putu prema EU.