ODAZIV BIRAČA

Kako se glasovalo u Vojvodini i BiH?

10.09.2016 u 15:49

Bionic
Reading

Glasanje na izborima za Hrvatski sabor koje je u subotu počelo u BiH protječe bez poteškoća i zastoja uz solidan odaziv birača, potvrđeno je Hini iz hrvatskog veleposlanstva u Sarajevu koje koordinira provedbu izbora u susjednoj zemlji, a jedino glasačko mjesto u Vojvodini, u Generalnom konzulatu RH u Subotici, otvoreno je u 7 sati i glasovanje je počelo bez problema, priopćeno je tome diplomatskom predstavništvu Hrvatske

Glasanje na izborima za Hrvatski sabor koje je u subotu počelo u BiH protječe bez poteškoća i zastoja uz solidan odaziv birača, potvrđeno je Hini iz hrvatskog veleposlanstva u Sarajevu koje koordinira provedbu izbora u susjednoj zemlji.

Od 7 sati otvorena su 34 biračka mjesta, a najveći odaziv prvog dana uobičajeno je zabilježen u Mostaru.

Za glasanje na 20 biračkih mjesta u tom gradu registriralo se više od 21.000 hrvatskih državljana s prebivalištem u BiH.

U Sarajevu je pravo sudjelovanja na izborima ranije osiguralo 5.900 hrvatskih državljana, u Tuzli 4.700, a u Banjoj Luci nešto više od 2.500.

Birališta su u subotu otvorena do 19 sati, a ponovo se otvaraju u nedjelju u 7 sati.

Na svim dosadašnjim hrvatskim predsjedničkim ili parlamentarnim izborima na području BiH u pravilu je znatno veći odaziv bio drugog dana

Bez problema počelo glasovanje na jedinom glasačkom mjestu u Vojvodini

Jedino glasačko mjesto u Vojvodini, u Generalnom konzulatu RH u Subotici, otvoreno je u 7 sati i glasovanje je počelo bez problema, priopćeno u tome diplomatskom predstavništvu Hrvatske.

U povodu izbora za zastupnike u Hrvatski sabor predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov pozvao je Hrvate u Vojvodini da se odazovu na glasovanje na izborima u matičnoj domovini.

'Hrvati u Srbiji željno očekuju da se proglase rezultati izbora za Hrvatski sabor, kako bi Hrvatska napokon dobila novu vlast, odnosno kako bi se razdoblje političke nestabilnosti privelo kraju', izjavio je Žigmanov.

Dodao je kako očekuje da će nova vlast imati razumijevanje za potrebe i interese vojvođanskih Hrvata te biti djelatno zainteresirana za rješavanje relativno velikog broja problema s kojima se pripadnici hrvatske zajednice suočavaju.

Na prošlim izborima u studenom 2015. biračko pravo iskoristilo je oko 400 hrvatskih državljana u Vojvodini.

Neslužbena procjena je da oko 35.000 hrvatskih državljana koji u Vojvodini i Srbiji borave privremeno ili trajno imaju pravo glasovanja na izborima.