POTVRDA ZA GLASOVANJE

Kako na izbore ako vam je osobna istekla?

12.04.2013 u 16:51

Bionic
Reading

Popisi birača za izbore za Europski parlament zaključeni su 5. travnja, no iz Ministarstva uprave podsjećaju da se pred biračkim kutijama u nedjelju mogu pojaviti i građani koji nemaju važeće osobne iskaznice. Oni se mogu obratiti nadležnom uredu državne uprave koji vodi registar birača zbog izdavanja potvrde za glasovanje pomoću koje potom mogu zaokružiti stranku ili kandidata kojeg preferiraju

Ministarstvo uprave potvrdilo je tako da se potvrdom za glasovanje, koja se može ishoditi na sâm dan glasovanja, može dokazati pravo na glasovanje. Potvrde će se u nadležnim uredima državne uprave izdavati i u nedjelju, u vrijeme glasovanja, dakle od sedam do 19 sati. Građani će u navedenom vremenu u policijskoj upravi te policijskim postajama koje obavljaju upravne poslove moći dobiti uvjerenje o prebivalištu potrebno za glasovanje na izborima za Europski parlament, dok se u navedenom vremenu neće moći obaviti ostali upravni poslovi, poručili su iz Ministarstva unutarnjih poslova.

'Osobe koje imaju biračko pravo, dakle punoljetni su hrvatski državljani, mogu glasati ukoliko dobiju potvrdu i tako dokažu svoje biračko pravo. Svi punoljetni hrvatski državljani imaju pravo glasa, bez obzira važi li im osobna iskaznica, ali moraju imati potvrdu', objasnio je ministar uprave Arsen Bauk gostujući na HTV-u. Podsjetio je i kako popis birača i Zakon o registru birača definiraju na koji način se ostvaruje pravo glasa.

Za konkretno objašnjenje kako netko tko nema važeću osobnu iskaznicu, kao identifikacijski dokument kojim pristupa na biračko mjesto, može glasovati u nedjelju tportal je zamolio i Branka Hrvatina, predsjednika Državnog izbornog povjerenstva (DIP). Hrvatin podsjeća da se na izbore može izaći i s putovnicom, vojnom iskaznicom, vozačkom dozvolom, odnosno bilo kojim službenim identifikacijskim dokumentom koji ima fotografiju.

OIB se može koristiti pri objavi kandidacijskih lista

Određene nedoumice u javnosti izazvalo je i objavljivanje kandidacijskih lista za euro-izbore na kojima su, osim imena kandidata, bili predočeni i OIB te adresa njihova prebivališta. Iz DIP-a su potvrdili takvu informaciju, no ukazuju da na samom glasačkom listiću OIB-a ni adrese neće biti. Podaci su u javnim glasilima objavljeni sukladno zakonu.

'Dok je matični broj građana (MBG) sadržavao određene podatke iz kojih se dosta toga moglo iščitati, poput datuma rođenja, spola ili nacionalnosti, dakle imao je neke tajne podatke i zbog toga je maknut, OIB nije tajan i ima nasumice odabrane brojeve. I MBG je mogao biti objavljen ako ste potpisali izjavu da se može javno koristiti, no OIB smo mogli koristiti prilikom objave kandidacijskih lista u javnim glasilima', potvrdio je predsjednik DIP-a Branko Hrvatin.

'Ako se ime ne nađe na izvodu iz popisa birača, razlog je tome to što netko nema valjanu osobnu iskaznicu. Zakon o registru birača jasno kaže da na popis idu samo oni koji imaju valjanu osobnu, dakle važeću. Ukoliko se nekome dogodi da dođe na izbore bez važećeg dokumenta, iz biračkog odbora će ga uputiti u najbliži ured državne uprave. Kad provjere građane i utvrde da su u registru birača, jer su punoljetni hrvatski državljani koji ostvaruju pravo glasa, izdat će im potvrdu za glasovanje. S tom potvrdom oni se vraćaju na svoje biračko mjesto i glasuju', detaljno je objasnio Hrvatin.

Iz DIP-a su dali preporuku da se građanima koji se nađu u takvim problemima jasno ukaže gdje mogu po potvrdu za glasovanje, odnosno da u slučaju veće udaljenosti između biračkog mjesta i ureda državne uprave u blizini postave priručne urede koji će im izdavati potvrde.

Na izborima za Europski parlament u nedjelju moći će glasovati ukupno 3.740.951 birač, što je čak 763.814 birača manje nego što ih je imalo pravo glasa na referendumu o pristupanju Hrvatske u EU u siječnju prošle godine. Manji broj birača posljedica je sređivanja popisa sukladno novom Zakonu o registru birača. Popis birača, kao dio tog registra, po njemu se sastavlja za svake izbore.