SVIJET U SEDAM DANA

Kako jednom rečenicom najviše uvrijediti Europljane?

19.02.2017 u 22:02

Bionic
Reading

Nakon Olimpijskih igara kultni stadion Marakana u Riju divljački je opljačkan i zapušten. Privatni klub na Floridi Mar-di-Lago u vlasništvu američkog predsjednika postao je Zimska Bijela kuća. Zbog opake promjene klime, na Siciliji je uništeno 70 posto maslinika, a preživjele plodove prevoze do uljara uz oružanu pratnju. Zbog drastično povišenih cijena povrća i maslinova ulja, Jamie Oliver zatvorio šest talijanskih restorana. O zanimljivim i važnim događajima u svijetu čitajte u pregledu Davorke Grenac

Šest mjeseci od završetka Ljetnih olimpijskih igara 2016., u Brazilu je nestao čarobni olimpijski park. Na nizu depresivnih fotografija objavljenih u svjetskim medijima prošloga tjedna, ogoljela sportska zdanja u Rio de Janeiru, uključujući legendarni stadion Marakanu, djeluju kao scenografija za postatomski 'Mad Max'.

Dok su se nakon završetka sportskog spektakla glavni dioničari sudskim putem čupali oko toga tko će preuzeti stadion i ostale objekte, u dojučerašnjoj kultnoj areni nestala je trava, iščupano je 10 posto od 78.000 sjedala, lopovi su razgrabili televizore, zahodske školjke i aparate za gašenje požara, ukradena je brončana bista legendarnog brazilskog novinara Marija Filhoa po kojemu se stadion službeno zove, objektu je u siječnju isključena struja zbog neplaćenih gotovo milijun dolara računa. Na muralima ostakljene zgrade olimpijskog bazena polupana su stakla, bazen je isušen i pun smeća, vanjski bazen za zagrijavanje pretvoren u žabokrečinu boje bijele kave, okolne zgrade za smještaj sportaša sablasno su prazne, obližnje golf-igralište vrijedno 20 milijuna dolara bori se da preživi.

Zbog gradnje olimpijskih zdanja, prisilno je iseljeno 80.000 najsiromašnijih građana Rija, koji sada žive u još većem siromaštvu, a budućnost šokantno zapuštenih i opljačkanih građevina neizvjesna je, jer u moru problema Riju to nije prva briga. I prije Igara redali su se skandali i problemi, uključujući strah od epidemije virusa zika, opoziv predsjednice Brazila Dilme Rousseff zbog korupcije te milijunske dugove u kojima se davi Rio. Olimpijski grad tako samo odražava probleme s kojima se suočava Brazil. Od zemlje BRIK-a (Brazil, Rusija, Indija i Kina), tog nedavnog nositelja novog ekonomskog uzleta u svijetu, ostaje samo – RIK.

Privatni klub Mar-a-Lago Amerikanci nazivaju Zimskom Bijelom kućom. Iako Bijela kuća ima službenu rezidenciju za odmor Camp David, novi američki predsjednik prima službene goste na privatnom posjedu, gdje je prošloga vikenda ugostio japanskog premijera Shinza Abea. Najljepša palača na Floridi izgrađena je u španjolsko-maurskom stilu, ima 114 soba, opločena je posebnom vrstom kamena dovučenog na tri broda iz Genove i obložena sa 36.000 antiknih španjolskih keramičkih pločica, nekih iz 15. stoljeća. Zdanje je 1927. podigla Marjorie Merriweather Post, nasljednica kompanije General Foods (što se sve može od kukuruznih pahuljica!), a 1985. Mar-a-Lago kupio je Donald Trump, dogradio plesnu dvoranu u stilu Luja XIV. te deset godina kasnije pretvorio ga u ekskluzivni klub za najbogatije. Upisnina je bila 100.000 dolara plus 14.000 godišnje članarine, ali nakon inauguracije, upisnina je povišena na 200.000.

U takvom okružju Trump i Abe započeli su večeru salatom začinjenom umakom roquefort, kad je usred jela stigla vijest da je Sjeverna Koreja ispalila u Japansko more raketu zemlja-zemlja Pukguksong-2, srednjeg dometa, prvi njihov balistički projektil na kruto gorivo, što je ozbiljna tehnološka revolucija, s ozbiljnim dugoročnim posljedicama. Gost i domaćin odmah su zbili glave i krenuli na vijećanje, Trump je sa svojima razgovarao putem mobitela, netko je mobitelom osvjetljavao papire u polumraku intimne atmosfere, a nakon dogovora, premijer Abe i njegov domaćin izdali su službeno priopćenje za medije.

A onda je na scenu stupio izvjesni Richard DeAgazio, uslikao društvo i snimku poslao na Facebook, uzbuđeno opisujući fejsbukovskim frendovima situaciju, nagađajući je li Trump ponio i football, kolokvijalni izraz za krizni kovčeg u kojem se nalazi famozni crveni okidač za odgovor u slučaju neprijateljskog napada. Kakve veze ima taj umirovljeni stručnjak za financije i marketing iz Bostona i povremeni filmski glumac u epizodnim ulogama? Nikakve, osim što je bio izdašni donator Trumpove predsjedničke kampanje i što kao član Kluba može slobodno tumarati po Mar-a-Lagu kako mu drago.

Više nego o najnovijoj provokaciji Kim Jong-una, američki se tisak stoga raspisao o tome koliko je Trump osebujnim predsjedničkim stilom u trenucima prvog velikog izazova vezanog za nacionalnu sigurnost u njegovu mandatu i sam ugrozio nacionalnu sigurnost, i to u vikendu kada mu šef nacionalne sigurnosti Michael Flynn daje ostavku. Mobitel kojim su osvjetljavani papiri mogao je biti hakiran, primjećuje CNN, jednako tako i mobitel koji je koristio predsjednik. Je li predsjednik doista djelovao u tzv. klasificiranom, visoko zaštićenom okružju? Novi teren kakav je Mar-a-Lago, gdje se privatni gosti naviruju nad tanjure službenim državnim gostima, vrebajući trenutak za kakav brzi selfie s predsjednikom, prava je noćna mora služba osiguranja, zaključuje Time.

Odgovor Trumpa bio je u njegovu stilu: 'Dođi, Shinzo, pozdravimo mladence' – pozvao je japanskog premijera da skoknu do susjedne plesne dvorane gdje se istodobno održavala jedna svadba. 'Mladenci su dugo članovi Kluba, za to su mi platili cijelo bogatstvo', citira ga CNN. Što bi na to reklo naše Povjerenstvo za sukob interesa?

I dok Sjeverna Koreja tjera svoje, na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda svojedobno su 123 članice glasovale za novi dogovor o kontroli posjedovanja i zabrani korištenja atomskog oružja koji bi se trebao postići do ljeta 2017. U svijetu trenutačno postoji 15.000 komada nuklearnog oružja, od čega je više od 90 posto u posjedu Rusije i SAD-a, koje i nadalje moderniziraju svoje arsenale. Tu su i Kina, Francuska i Velika Britanija, a u njihovoj sjeni oružje imaju i Indija, Izrael, Pakistan i Sjeverna Koreja. Ljeto je blizu, a sporazum?

Nezapaženo je prošla vijest da su u Los Angelesu, San Diegu i Santa Barbari početkom veljače uhićene 474 osobe vezane uz krijumčarenje ljudi, oslobođeno 28 djece za koju se smatralo da su nestala i 27 odraslih osoba prisiljenih na prostituciju. Samo je prošle godine u SAD-u službeno zabilježeno 5.500 slučajeva trgovine seksualnim robljem. To je djelić od 4,5 milijuna osoba u svijetu prisiljenih na prostituciju, a prema procjeni Svjetske organizacije rada, 21 milijun osoba u svijetu žrtva je trgovine ljudima.

Tješite se, zbog žestoke zime koja je pokosila vrtove juga Europe, ne stradaju samo naši novčanici. Cijena salate u Njemačkoj je ove zime udvostručena, tikvice u Francuskoj poskupjele su pet puta, na policama supermarketa u Velikoj Britaniji salata i brokula sve su rjeđa roba.

Najgore je s maslinovim uljem, piše njemački Der Spiegel. Zbog ljutih zima i ekstremno vrućih ljeta, posljednje su tri godine posebno stradali maslinici, što se nije osjetilo samo na količini, nego i na kakvoći. Cijena španjolskog maslinova ulja povisila se za 27, a talijanskog za 21 posto, a ove se godine očekuje novih 10 posto poskupljenja. Koliko je kritično, najbolje pokazuje stanje na Siciliji gdje je stradalo 70 posto uroda pa vlasnici ono malo preživjelog ploda prevoze u uljare u Palermu uz naoružanu pratnju, kao da štite prijevoz zlatnih poluga. Zbog drastičnog povišenja cijena povrća, a naročito maslinova ulja, britanski goli kuhar Jamie Oliver zatvorio je svojih šest talijanskih restorana. Ni naši maslinici nisu izuzetak pa ćemo zeleno zlato plaćati suhim zlatom.

Umjesto P. S.: Kako jednom rečenicom uvrijediti Europljane?

Evo čime je to prošloga tjedna predložio portal BoredPanda, uz male autorske preinake: Norvežane: Jeste li vi zapadni Šveđani? Šveđane: Jeste li vi svjetska metropola silovatelja? Škote: U kojem ste dijelu Engleske? Irce u Republici Irskoj: Vi ste južni Irci. Britance: Las Malvinas son Argentinas (Malvinsko otočje je argentinsko). Francuze: Američka su vina bolja. Portugalce: Govorite li brazilski? Španjolce: Vi ste latinosi! Švicarce: Belgijske su čokolade najbolje. Nijemce: Toyota je bolja od Mercedesa. Čehe: Jeste li vi Istočni Europljani? Slovence: Vi ste alpski Hrvati. Hrvate: Vi ste hrvatski Srbi. Bosance i Hercegovce: Vi ste muslimanski Srbi. Srbe: Tesla je Hrvat. Austrijance: Jeste li vi Nijemci? Talijane: Volim tjesteninu s kečapom. Rumunje: Krasna zemlja, naročito mi se dopada Budimpešta. Bugare: Koristite li još rusku abecedu?