BRUTALNO IŽIVLJAVANJE

Kako je u Lori mučki ubijen 18-godišnji mladić

Bionic
Reading

Bojan Vesović danas bi imao 35 godina da nije kojim slučajem završio u splitskoj Lori. S osamnaest godina je, u siječnju 1992, iz rodnog Kragujevca, kao i tisuće drugih iz bivše Jugoslavije, otišao na odsluženje vojnog roka u vojarnu JNA u Prištinu

Obuku za tenkista nije ni završio, pušku nije znao ni držati, ali su ga armijini oficiri poslali daleko i od Kragujevca i Prištine - u BiH da se bori protiv Bošnjaka i Hrvata.

Mladić, nespreman za borbu u ratu o kojem ništa nije znao, ranjen je u bedro, a potom je zarobljen u okolici Livna te prebačen u logor na kraju grada - splitsku Loru, gdje je od mučenja preminuo.

Pripadnici HV-a iz Lore, tvrde svjedoci, utrljavali su mu mast u rane na bedrima kako bi se lakše ugnojile, prisiljavali su ga da nuždu obavlja u krevetu, skakali su mu po ranjenoj nozi i činili sve kako bi se ozljede što više inficirale. Mučen je i strujom, a na rani su mu se 'zabavljali' nožem skakavcem, otkriva Slobodna Dalmacija.

Dok su ga mučili u Splitu, njegov otac Miroslav obilazio je Ministarstvo obrane u Beogradu, nije ni znao da mu je sin napustio Prištinu. Tražio je da se Bojan hitno vrati kući napominjući da ne mogu djecu slati u rat, ali već je bilo prekasno - mladić je zarobljen i ispustio je dušu u Splitu.

'Bojan je doslovce poludio od bolova, pjevao je u noći. Umro je u neopisivim mukama. Redovno ga je posjećivao i mučio Ante Gudić, a mali bi vrištao čim bi taj stražar ušao, sve dok jednog dana nije prestao vrištati. To je bio kao zoološki vrt, valjda ih je zabavljalo dok su ga tako mučili', ispričao je za Slobodnu Veso Deretić, također zatočenik Lore, koji je bio je neposredni svjedok mučenja. Deretić, koji živi u Trebinju, navodi kako će u Split doći svjedočiti kada ga sud pozove.

Sada, 17 godina od Bojanove smrti, Državno odvjetništvo traži pravdu za mladića iz Kragujevca kojemu su kosti pronađene 12 godina nakon ubojstva, nedaleko od Tomislav Grada. Veliku odštetu će, uvjeren je odvjetnički ured Nobilo, iz proračuna RH dobiti i Vesovićeva obitelj nakon što presuda o mučenju i ubojstvu mladića postane pravomoćna.

Za smrt Bojana i još dvojice njegovih kolega te brutalna mučenja drugih zarobljenika u ćelijama zloglasnog 'bloka C', optuženi su Tomislav Duić (40), zapovjednik Lore u to vrijeme, zatim Tonći Vrkić (49), Emilio Bungur (49), Ante Gudić (38) i Anđelko Botić (41).