LIJEPILI PLAKATE U GLUHO DOBA NOĆI

Kako je došlo do pucnjave na Mladež HDZ-a u Samoboru

Bionic
Reading

Gastarbajter Vilim S. (67) par minuta nakon ponoći u četvrtak s prozora svoje obiteljske kuće u samoborskoj Konšćici ispalio je nekoliko hitaca iz puške prema trojici mladića, inače članovima Mladeži HDZ-a, koji su u gluho doba noći lijepili predizborne plakate i lobirali za svoju stranku, izvještava Jutarnji list. Na izvanrednoj konferenciji za novinare HDZ-ovci su osudili incident, za koji su uvjereni su da je posljedica ‘naelektrizirane’ izborne kampanje, za koju krive aktualnu gradsku upravu

Od trojice mladića koji su se pod okriljem noći vozili samoborskim krajem u Citroenu C4 i pritom se zaustavljali u svakoj ulici kako bi zalijepili plakat, Vilim je pomislio da su mladići pod njegovim prozorom lopovi koji se spremaju u noćni lopovskih pohod na njegovu kuću. Naime, pomislio je to sasvim opravdano jer je početkom veljače Vilim već bio meta lopova.

'Vilim ni mrava ne bi zgazio. Sa suprugom je cijeli život rintao u Njemačkoj. Radili su i zaradili, a vode brigu o sinu invalidu. Možda malo na predrastičan način čuva svoju imovinu, ali opet, Hrvatska nije Amerika gdje je pucanje, nažalost, sasvim normalna reakcija. Našom ulicom i krajem vlada HSS tako da bi teško ti nesuđeni plakati zbog kojih je zamalo došlo i do prolijevanja krvi, mogli promijeniti naše stavove', pojasnio je za Jutarnji list jedan od susjeda privedenog Vilima koji će, iako svojim pucanjem nije nikoga ozlijedio, kazneno odgovarati za dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom.

Od krhotina betonskog stupa u koji je Vilim 'sasuo' metke, jedino je oštećen parkirani automobil u kojem su se trojica mladih HDZ-ovaca M. K. (25), T. T. (24) i A. B. (24) dovezla u Vilimovu ulicu. Inače, ovo je Vilimu prvi ulazak u policijske kaznene evidencije, a njegova supruga, pod dojmom uhićenja, nije bila raspoložena za razgovor sa sedmom silom.

U HDZ-u su danas najoštrije osudili noćašnji oružani napad na članove stranačke Mladeži koji su lijepili plakate u Samoboru, a uvjereni su da je taj incident posljedica ‘naelektrizirane’ izborne kampanje, za koju krive aktualnu gradsku upravu.

‘Najoštrije osuđujemo pucanje na članove naše Mladeži dok su lijepili plakate. Pozivamo sve da ovi izbori prođu u demokratskom i tolerantnom ozračju, a od državnih tijela tražimo da procesuira i kazni počinitelja u skladu sa zakonom’, rekao je potpredsjednik stranke i predsjednik HDZ-a Zagrebačke županije Dražen Bošnjaković, na izvanrednoj konferenciji za novinare u središnjici stranke.

One kojima se HDZ ne sviđa uputio je da svoj stav izraze na nedjeljnim izborima i da se suzdrže od incidenata. ‘Ovo su ipak izbori i ovakve stvari se ne smiju događati’, poručio je Bošnjaković.
Iako, po neslužbenim informacijama, policija incident ne dovodi u vezu s politikom, predsjednik samoborskog HDZ-a Tomislav Masten uvjeren je da je incident posljedica prežestoke kampanje za lokalne izbore.
Ne vjeruje ni u objašnjenje da je 69-godišnjak na HDZ-ove volontere pucao misleći da su lopovi.

‘Policija će utvrditi stvarne razloge, ali teško mogu povjerovati da bi netko za ljude koji se kreću ispred njegove kuće, i to s druge strane ceste, pomislio da su lopovi’, rekao je Masten.
Novinarima se požalio da mu se od incidenta ‘još tresu noge’ jer je upravo on poslao Mladež da lijepi plakate. ‘Da se nešto dogodilo, ne znam što bih rekao njihovim obiteljima’, kazao je Masten, koji za sve krivi gradsku upravu, koja je, kaže, ‘naelektrizirala situaciju’.

Ustvrdio je da samoborske vlasti prijete zaposlenicima gradskih tvrtki i ustanova koji se žele angažirati u kampanji.
Incident je osudio i član Predsjedništva Mladeži HDZ-a na nacionalnoj razini Tvrtko Lovrić. 'Napadnuti su mladi ljudi koji su zastupali svoje stavove, kao što su nedavno napadnuti i volonteri koji su prikupljali potpise za referendum’, rekao je Lovrić, ocijenivši da ti napadi ‘upućuju na oblik liberalnog fašizma'.
Na konferenciji je bio i jedan od napadnutih mladića Martin Komes, koji je ispričao da su lijepili plakate nikog ne izazivajući i da su se 'bez upozorenja, odjednom našli pod rafalnom paljbom'.