MLADI I STRES

Kako državna matura utječe na maturante?

23.05.2013 u 14:30

Bionic
Reading

Olakšati mladima, nakon srednje škole, ulazak u novu fazu života i pomoći im biti zdravim, zadovoljnim i produktivnim članovima društva, cilj je projekta koji su osmislili i u djelo počeli sprovoditi studenti na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu. Tema kojom su otpočeli put ka tom cilju je stres među maturantima uslijed državne mature. U suradnji s portalom drzavna-matura.com, te s Psihološkim centrom Tesa provedena je zato online anketa među maturantima

Od ukupne brojke, 21 posto anketiranih maturanata bili su muškarci, a 79 posto žene. Na pitanje kako se osjećaju u ovom razdoblju u životu, 71.35 posto od čak 608 ispitanih maturanata odgovorilo da je zabrinutost glavni osjećaj koji ih prati. 66 posto pak tvrdi da im je državna matura trenutačno najveći izvor stresa. Također, treba istaknuti kako većina iskazuje da osjeća stres velikog intenziteta, što dovodi do zabrinjavajućih statističkih podataka proizlaze iz ovakvih rezultata.

Zabrinjavajući podaci

Naime, nije nimalo bezazleno da čak 14.1 posto uzorka sve češće bježi iz škole, od ispitivanja ili testova, a nije bezazleno ni to da ih 13.48 posto priznaje kako pojačano konzumira alkoholna pića. Podatak za koji bezazleno nije dovoljno jaka riječ, je gotovo deset posto (7.35%) ispitanih, ili zornije 47 mladih ljudi izvještava kako im se u posljednje vrijeme češće javljaju suicidalne misli. Ovome valja pridodati da, također na ponašajnom planu, čak 47.53 posto ispitanih manifestira prije svega učestalije prepirke i svađe, 36.18 posto prijavljuje plakanje a pretjerano pušenje cigareta više od četvrtine (25.49%) ispitanih maturanata.

'Na žalost, čak 70.42% onih koji osjećaju stres se nikome stručnom nije obratilo za pomoć u vezi tog problema, a većina onih koji jesu, zadržali su to među prijateljima ili roditeljima. Iako ih većina navodi kako u svom okruženju imaju dovoljno osoba kojima bi se mogli obratiti, ipak ih to većina ne čini', kaže pedagoginja Biljana Bilobrk, dio četveročlanog tima koji je sproveo istraživanje u svrhu provođenja ovog projekta.

Što mogu maturanti poduzeti?

Ističe ipak i neke dobre strane koje je anketa objelodanila. 'Veseli nas činjenica da čak 41.61% maturanata navodi kako bi voljelo dobiti više informacija o učinkovitim načinima nošenja sa stresom putem interneta. A upravo takav oblik pomoći smo i predvidjele u obliku izrade online antistres kutka na portalu drzavna-matura.com.  On će sadržavati sve potrebne informacije za maturante kako bi im se olakšala ova životna prekretnica, a čak polovica ispitanih maturanata izjavila je kako bi bila spremna koristiti usluge nekog savjetovališta da znaju za njega', zaključila je Bilobrk.

Prikupiljene informacije o trenutnoj razini stresa i načinima nošenja s njim važni su i stoga što su prvi podaci takve vrste u Hrvatskoj. Koliko će se projekt pokazati korisnim, moći će se vidjeti kroz idućih nekoliko mjeseci. Čim više maturanata podijeli svoju zabrinutost na gore navedenom portalu, tim će projekt biti svrhovitiji i učinkovitiji. Njegovi tvorci zato pozivaju sve maturante da bez straha, pitaju sve što ih zanima, muči ili zbunjuje u jednom od najosjetljivijih razdoblja u životu čovjeka, i u kojem se nalaze.