VODIČ ZA AMBICIOZNE

Kako do karijere ili stipendije za školovanje u inozemstvu?

06.11.2014 u 20:06

Bionic
Reading

Možda već znate što i gdje želite studirati, no uvijek ostaje ono, možda i najteže pitanje, kako upasti na željeni studij, fakultet ili koliko će vas to koštati i s kojim stipendijama biste mogli eventualno računati. Na ta i slična pitanja odgovore možete dobiti na predstojećem Sajmu školovanja i karijere u inozemstvu koje početkom studenog organizira BHV Education u Splitu i Zagrebu, a mnoge će razveseliti i netom raspisani natječaji za stipendije i studijske programe na Central European Universityju

Kao diplomirani postdiplomac karijeru možete graditi na našim fakultetima i institutima, ali i stranim. Ako vas zanima istraživačka znanost i rad u timu s vrhunskim stručnjacima uz pristojnu plaću od oko 2.000 eura, 'prošećite' internetom, jer za priličan broj europskih znanstvenih projekata traže se različiti profili stručnjaka budući da su znanstveni timovi sve više interdisciplinarni.

Ako ste vješti u matematici, računarstvu i naročito u geometrijskom modeliranju, Laboratoire des Sciences de l’Information et des Systèmes (LSIS) sa sjedištem u Marseilleu nudi jednom postdoktorantu mogućnost da se pridruži interdisciplinarnom istraživačkom timu koji radi na razvoju inovativne metodologije za semantičku interpretaciju i digitalizaciju artefakata. Ugovor se potpisuje na godinu dana, a postoji i mogućnost produljenja za još jednu godinu. Radno mjesto je u marsejskom Nacionalnom znanstvenom istraživačkom centru, a početna plaća u prvoj godini zaposlenja iznosi 1.960 eura. Također, pod istim uvjetima, samo s mjestom rada u Nacionalnom znanstvenom istraživačkom centru smještenom u Aix-en-Provenceu nudi se radno mjesto postdoktorantu iz područja klasične arheologije i antičke povijesti.

Detalje projekta ELOQUENZIOR i uvjete natječaja možete pročitati ovdje, a dodatne informacije za matematičare i informatičare nalaze se na ovoj adresi. Čini li vam se privlačno godinu ili dvije provesti u Francuskoj i istovremeno razvijati svoju znanstvenu i istraživačku karijeru, aplicirati možete do 15. studenog.

Jedna od najstarijih konzultantskih tvrtki BHV Education organizira početkom studenog 4. međunarodni sajam školovanja u inozemstvu, karijere i profesionalne orijentacije. Sajam možete posjetiti 7. studenog u Splitu, u vremenu od 13 do 18 sati u hotelu Atrium te 8. studenog u Zagrebu, u hotelu Sheraton od 10 do 18 sati.

Ako razmišljate o kvalitetnom internacionalnom obrazovanju i karijeri, obavezno posjetite sajam, jer BHV Education ove godine dovodi u Hrvatsku trideset inozemnih obrazovnih institucija koje će se u Splitu i Zagrebu predstaviti mladima. Između ostalog, organizatori kao najzanimljivije posebno ističu mogućnost besplatnog studija na partnerskim sveučilištima u Danskoj te studij uz osigurane i izvanredno povoljne studentske kredite u Velikoj Britaniji i Nizozemskoj, dok se srednjoškolcima nudi stipendija za završetak srednje škole u Japanu.

Također, na sajmu se predstavljaju škole jezika, inozemne srednje škole te više od dvadeset fakulteta, a bit će prezentirane i brojne mogućnosti školovanja uz rad. To je prilika da dobijete iz prve ruke odgovore na sva svoja pitanja o srednjoškolskom obrazovanju, preddiplomskom i diplomskom studiju, MBA, doktorskom studiju, online studiju i kvalitetnim tečajevima jezika.

'Kao i svake godine, očekujemo posjet velikog broja učenika srednjih škola od prvog do četvrtog razreda s njihovim roditeljima i profesorima, studente, te poslovne ljude najrazličitijih profila. Na našim programima sudjelovalo je preko 6.000 mladih iz šire regije, a svakodnevnim radom nastavljamo stvarati uspješne karijere zadovoljnih korisnika naših usluga', ističe koordinatorica BHV Educationa Ružica Pejić

Institut za razvoj obrazovanja
, kao ovlašteni predstavnik Central European University-a (CEU) za Hrvatsku, objavio je da je raspisan natječaj za upis i stipendije na CEU-u za akademsku godinu 2015/16.


Riječ je o uglednoj instituciji koja pruža financijsku potporu za studij većini upisanih studenata kroz fond stipendiranja u ukupnoj vrijednosti od 20 milijuna eura. Natječaj se nalazi na portalu www.stipendije.info s izravnom poveznicom na tekst natječaja.

Smješten u samom srcu Europe, CEU već 20 godina izvodi međunarodno priznate studijske programe na engleskom jeziku. Na CEU-u studira više od 1.400 studenata iz preko 130 zemalja svijeta, što studijsko iskustvo čini izrazito međunarodnim. Prema podacima Instituta za razvoj obrazovanja, od 2001. na CEU-u je studiralo više od 300 hrvatskih studenata.

Bivši studenti sveučilišta najčešće se zapošljavaju u poslovnom sektoru i obrazovnim ili istraživačkim institucijama. Među alumnima CEU-a je čak 212 parlamentarnih zastupnika i vladinih dužnosnika u 120 zemalja svijeta, 206 ih je zaposleno u institucijama Europske unije, 163 zaposlenih u Ujedinjenim narodima te 116 zaposlenih u diplomatskom sektoru.

'CEU svake godine dodjeljuje stipendije svojim studentima u ukupnoj vrijednosti od 20 milijuna eura, uz dodatnih 240 tisuća eura potpore u svrhu usavršavanja, putovanja ili istraživanja. Potpune stipendije pokrivaju troškove programa, smještaja, zdravstvenog osiguranja te osiguravaju mjesečni džeparac za preostale životne troškove.

Glavni rok za prijavu za akademsku godinu 2015/2016. na doktorate i diplomski studij uz stipendije na CEU-u je 1. veljače 2015., dok je rok za prijave na Erasmus Mundus stipendije na CEU-u 10. siječnja 2015. godine.