TRUMP KAO UZOR

Kako će Marine Le Pen osloboditi Francusku u 144 točke

12.02.2017 u 18:09

  • +5

Marine Le Pen u Lyonu

Izvor: Reuters / Autor: ROBERT PRATTA

Bionic
Reading

Predsjednica Nacionalne fronte Marine Le Pen najavila je svoju kandidaturu za predsjedničke izbore u Francuskoj, čiji će se prvi krug održati u travnju, a drugi 7. svibnja. Ovaj tjedan je Le Pen u Lyonu spektakularno lansirala svoju kampanju, poručujući u stilu Donalda Trumpa da je kod nje ‘Francuska na prvom mjestu’. Njezin politički program od 114 točaka nudi radikalne promjene, tj. njezinim riječima ‘oslobađanje Francuske od tiranija Europske unije, islamskog fundamentalizma i globalizacije’

‘Ono o čemu se odlučuje na ovim izborima je kontinuitet Francuske kao slobodne države, postojanje našeg naroda. Francuzima je oduzeto njihovo domoljublje. Pate u tišini jer im nije dozvoljeno javno voljeti svoju domovinu. Politička podjela nije više ona između ljevice i desnice nego između patriota i globalista’, rekla je Marine Le Pen u vatrenom govoru pred oduševljenim podržavateljima u Lyonu, kojim je i službeno ušla u francusku predsjedničku kampanju.

Dosadašnji favorit za pobjedu u drugom krugu, konzervativac Francois Fillon, ozbiljno je uzdrman skandalom oko isplate državnog novca vlastitoj supruzi pa se kao najizgledniji u zaustavljanju Marine Le Pen u njezinom maršu prema Champs Elyseesu ispostavlja centrist Emmanuel Macron, bivši ministar u vladi Hollandeovih socijalista, koji je osnovao pokret ‘En Marche!’ (U pokretu!).

Prema trenutnim anketama, Macrona podržava oko 20 posto ispitanika, Le Pen pak 25 posto. Za Fillona je sada tek 17 posto ispitanih u francuskim anketama, neočekivani kandidat socijalista Benoit Hamon ima 16 posto podrške, a tvrdi ljevičar Jean-Luc Melenchon 10 posto. No u drugom krugu trenutno uvjerljivo pobjeđuje Macron s 63 posto naprema tek 37 posto za Le Pen.

Marine Le Pen u Lyonu Autor: youtube

Unatoč euforiji podržavatelja Nacionalne fronte, Marine Le Pen treba tek uvjeriti dovoljan dio francuskog društva da je ona lijek za društvene probleme koji su svima vidljivi, a pitanje je i hoće li Francuzi dobro prihvatiti njezino pozivanje Donalda Trumpa, s obzirom na uvijek primjetan antiamerikanizam u dijelovima francuskog društva. Francuzi nisu nikad oprostili Amerikancima to što su ih oslobodili u Drugom svjetskom ratu, poznati je ciničan komentar Britanaca na francusko-američke odnose.

Marine Le Pen je proteklih godina očistila Nacionalnu frontu od vulgarnog antisemitizma koji je njegovao njezin otac Jean-Marie Le Pen, a onda je stranku očistila od njega, tj. izbacila ga nakon jednog od njegovih redovitih rasističkih ispada. Usmjerila je Nacionalnu frontu prema republikanskim vrijednostima, poput sekularizma kao načina artikuliranja islamofobije, no i dalje je riječ o stranci populističke i dijelom ekstremne desnice, kakve dosad nisu bile na vlasti u nekoj zapadnoeuropskoj zemlji.

Jamstvena kartica od 144 točke

Le Pen misli privući Francuze svojim izbornim programom od 144 točke, svojevrsnom jamstvenom karticom mjera koje obećava provesti ukoliko bude izabrana za predsjednicu Francuske. Čelnica Nacionalne fronte obećava da će provesti referendum o članstvu Francuske u Europskoj uniji, povući Francusku iz eurozone i uvesti opet franak, kao i otvaranje 15 tisuća radnih mjesta u policiji, povećanje socijalne pomoći, zatvaranje granica i deportaciju useljenika.

Oporezivao bi se uvoz (zbogom slobodno europsko tržište s 500 milijuna ljudi!), kao i radni ugovori stranaca. Slobodan pristup obrazovanju bi pak ubuduće imali samo francuski državljani, a i kada je riječ o zapošljavanju i stanogradnji, politika bi se vodila krilaticom ‘Francuska na prvom mjestu’.

Francuske birače Le Pen želi pridobiti i obećanjem snižavanja dobi za odlazak u mirovinu, izgradnjom novih zatvora te napuštanjem NATO-vog zajedničkog zapovjedništva (što je svojedobno učinio i Charles De Gaulle).

Sad slijede dva i pol mjeseca u kojima će Le Pen pokušati uvjeriti da će njezinih ‘144 točaka Francusku dovesti u red’, kako obećava Nacionalna fronta. Ukoliko bi Le Pen doista pobijedila, to bi značilo ogroman zaokret u francuskoj unutarnjoj i vanjskoj politici, prvenstveno Frexit, koji bi nakon Brexita zasigurno zadao smrtni udarac Europskoj uniji kakvu poznajemo, utemeljenoj na njemačko-francuskom motoru. Istina, francuski je doprinos proteklih godina bio nezadovoljavajući, ali potpuni izlazak Francuske iz EU-a je posve druga kategorija, događaj koji bi promijenio političku tektoniku Starog kontinenta.

Više novca za socijalu, a manji porez na dohodak

Što se tiče najgorih represivnih mjera koje zagovara Le Pen, u pitanju je zatvaranje islamskih centara i mjesta za molitve te izbacivanje imama koji govore protiv Francuske. To su, kao i muslimanke koje nose marame na glavi, ‘kulturalne prijetnje koje nijedan dostojanstveni Francuz ne treba prihvatiti’.

Marine Le Pen smatra da se ‘financijska globalizacija i islamistička globalizacija međusobno pomažu. To su dvije ideologije koje žele Francusku baciti na koljena’, poručila je u Lyonu Marine Le Pen. U 144 točke zato je artikuliran ‘inteligentni protekcionizam’, kako to formulira Nacionalna fronta, koji podržava proizvodnju francuskih seljaka i radnika pa se zato paralelno s velikim novim proračunskim izdacima obećava smanjenje poreza na dohodak.

Jedina žena u utrci za poziciju lidera Francuske je predstavljajući svoj program i 144 točke u kojima su mjere za potpunu transformaciju inzistirala na tome da je ‘jedino ona predstavnica naroda’, dok je svoje kandidate opisala kao dobro financirane predstavnike desnih i lijevih elita. Slaže li se francuski narod s time, saznat ćemo početkom svibnja.