ISTRAŽIVANJE

Kako bi se žene u muslimanskim zemljama trebale odijevati?

13.01.2014 u 13:09

Bionic
Reading

Važno pitanje u muslimanskom svijetu je kako bi se žene trebale odijevati u javnosti. Nedavno istraživanje Instituta za društvena istraživanja Sveučilišta u Michiganu provedeno u sedam većinski muslimanskih zemalja (Tunis, Egipat, Irak, Libanon, Pakistan, Saudijska Arabija i Turska) smatra da većina ispitanih više voli da žena potpuno pokriva svoju kosu, ali ne nužno i svoje lice. Samo u Turskoj i Libanonu jedan od četiri stanovnika smatra da žena ne mora pokrivati kosu, prenosi Wall Street Journal

Svaki ispitanik je dobio karticu koja prikazuje šest stilova pokrivanja kose i rečeno mu je da odabere onaj za koji misli da je najpogodniji za javno mjesto. Stilovi su uključivali burku, nikab i tri manje konzervativna stila hidžaba te također mogućnost da žena ne nosi nikakvo pokrivalo za glavu.

Većina ispitanika odabrala je stil broj četiri, odnosno hidžab kojim su kosa i uši žene u potpunosti pokriveni bijelom maramom. Za taj stil odlučilo se 57 posto ispitanika u Tunisu, 52 posto u Egiptu, 46 posto u Turskoj i 44 posto u Iraku. U Iraku i Egiptu drugi najpopularniji stil je broj tri, s kosom i ušima žene pokrivenima konzervativnijim crnim hidžabom.

U Pakistanu gotovo jednak postotak ispitanih smatra da su najprikladniji stilovi broj dva ili tri, a gotovo četvrtina (24 posto) opredijelila se za stil broj četiri. U Saudijskoj Arabiji 63 posto ispitanih smatra da je najprikladniji stil broj dva, a 11 posto kaže da je to burka.

U nekoliko zemalja značajna manjina smatra da je prihvatljivo da žena ne pokriva svoju kosu u javnosti. Otprilike trećina (32 posto) Turaka zauzima taj stav, kao i 15 posto Tunižana. Gotovo polovica ispitanih u Libanonu (49 posto) također se slaže da je prihvatljivo za ženu da se pojavi u javnosti bez pokrivala za glavu, iako na to možda utječe činjenica da 27 posto ispitanih u Libanonu čine kršćani. Demografski podaci, uključujući rezultate po spolu, nisu bili uključeni u javnoj objavi ovog istraživanja, napominje Wall Street Journal.

Inače, 56 posto ispitanih Tunižana smatra da bi žena sama trebala odlučivati o svom odijevanju, u Turskoj ih to smatra 52 posto, u Libanonu 49 posto, u Saudijskoj Arabiji 47 posto, u Iraku 27 posto, u Pakistanu 22 posto i Egiptu tek 14 posto.

Za uvećanje kliknite na sliku!