STRAŠAN SPEKTAKL

Kako bi izgledalo da čovjek upadne u vulkan?

12.05.2014 u 10:23

Bionic
Reading

Što se događa s ljudima kada ih prekriju lava i vulkanski pepeo, dramatično zorno svjedoče ostaci iz Pompeja koje malo tko u svijetu nije vidio, barem na fotografijama

No vjerojatno ste se ipak, možda gledajući neki dokumentarac o istraživanjima opasnih, strmih padina vulkanskih grotla, zapitali što bi se dogodilo kada bi se čovjek poskliznuo i strmoglavio u jezero užarene lave - bi li propao i potonuo i kako bi to izgledalo? Ljudska znatiženja rijetko priznaje granice.

Po nekim skorenim površinama jezera lave moguće je čak i hodati, naravno, uz posebnu opremu. No kada bi čovjek pao s određene visine, kora bi pukla i on bi propao. Budući da je lava vrlo gusta, ne bi potonuo duboko. Možemo nagađati da bi se nesretniku dogodilo nešto slično onome što se zbiva kada se u vrelo ulje u woku ubacuje povrće ili meso, s tim da se temperature većine magma kreću u rasponu od 650°C do 1300°C, dok biljno ulje gori već na temperaturama preko 250°C.

Međutim, to su samo teorijske spekulacije. 2002. godine jedna skupina radoznalih ljudi odlučila je potražiti egzaktan odgovor na to pitanje. Ekipa je vreću za smeće napunila s 30-ak kilograma organskih ostataka, uglavnom hrane, i s visine od 80-ak metara bacila u vulkan Erta Ale u Etiopiji. Užareno jezero reagiralo je silovitom fontanom rastopljenog kamenja koju je uglavnom pokrenulo isparavanje 'duboko prženih' ostataka.

Video, objavljen na YouTubeu, dosad je pogledalo gotovo 10 milijuna ljudi. Možda ste ga vidjeli i vi. Ako niste, evo vam prilike i vrlo eksplicitnog upozorenja da se - nikada ne dira lava dok spava.