KONAČNO OTVORENA DISKUSIJA

Kajtaziju laknulo nakon sastanka s Plenkovićem, naglašeno o čemu ovisi integracija Roma u normalni suživot

  • Autor: S. S./Hina
  • Zadnja izmjena 13.06.2019 19:01
  • Objavljeno 13.06.2019 u 18:59
Andrej Plenković, Suzana Krčmar i Veljko Kajtazi

Andrej Plenković, Suzana Krčmar i Veljko Kajtazi

Izvor: Cropix / Autor: Bruno Konjevic / CROPIX

Nakon sastanka saborskog zastupnika Veljka Kajtazija i predstavnika udruge Kali Sara, predvođenih predsjednicom Suzanom Krčmar, s premijerom Andrejom Plenkovićem, ministar gospodarstva Darko Horvat izjavio je da se problem integracije romske nacionalne manjine ne može riješiti bez sudjelovanja čelnika lokalne i regionalne uprave. Ustvrdio je kako Vlada radi na svemu što je obećala

"Rasprava je bila otvorena i konstruktivna i konačno je otvorena diskusija, a na stol je stavljen dio problema koji ne muči samo romsku nacionalnu manjinu na lokalnoj i nacionalnioj razini", istaknuo je ministar Horvat, prenosi N1.

Kaže da se provodi Operativni program, ali su konstatirali da se dio obveza koje je na sebe preuzela lokalna država ne provodi dinamikom kojom su zacrtali i tu je ingerencija na razini lokalne i područne samouprave.

"Hrvatska ima zakone koji se moraju provoditi, Hrvatska ima svoje institucije koje provode ono što je zacrtano nacionalnim planovima, ali bez participacije lokalne zajednice rješenja problema biti neće"

Nije htio apostrofirati pojedinačnu odgovornost, "ali integracije romske nacionalne manjine bez čelnika lokalne i područne samouprave u normalni suživot biti neće. Ako su na snazi akcijski planovi u njima je vrlo jasno apostrofirano čija su prava i obveze. Svi moramo poštovati zakone i obveze koje nameće zakonodavni okvir".

Kaže kako se šalju spinovi i političke poruke koje prebacuju odgovornost na Vladu pa su oni prezentirali što Vlada radi da dođe do integracije.

Saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi istaknuo je da sastanak nije bio ceremonijalni nego radni. "Ovo je jedina i prva Vlada koja ima Operativni program za romsku nacionalnu manjinu. Razgovarali smo o tom programu i moram reći da smo tražili da se taj program pojača naročito u pitanju obrazovanja, stanovanja i da se pojača rad Povjerenstva za praćenje Nacionalne strategije za Rome. Očekujemo da ćemo do 2020. realizirati 80 posto Operativnog plana. To nam je i obećano", rekao je.

  • +5
  • +2

Premijer Plenković primio Veljka Kajtazija i predstavnike Roma

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Kajtaziju je drago što ih je podržao predsjednik Vlade Andrej Plenković. Kaže i kako su neke jedinice lokalne samouprave donijele planove, ali da neke i nisu.

Podsjetimo, saborski Odbor za ljudska prva i prava nacionalnih manjina odlučio je u srijedu formirati radnu skupinu koja će obići dijelove Međimurske županije u kojima dolazi do tenzija između većinskog stanovništva i manjinskoga romskog stanovništva kako bi dobio cjelovitu sliku o tamošnjoj situaciji koja je dovela do nedavnoga prosvjednog skupa "Želim normalan život".

Radna skupina koju čine članovi Odbora Furio Radin (zastupnik talijanske nacionalne manjine), Domagoj Hajduković (SDP), Dražen Barišić (HDZ) , Dragana Jeckov (SDSS) , Veljko Kajtazi (zastupnik romske nacionalne manjine) te predsjednik Odbora Milorad Pupovac (SDSS) obići će institucije i zajednice u Međimurju te proučiti sva izvješća nakon čega će Odboru podnijeti izvještaj s preporukama nadležnim tijelima, zaključeno je na sjednici.

  • +20
  • +17

Prosvjed protiv Roma u Čakovcu

Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović istaknuo je kako se pitanjem romske nacionalne manjine u Međimurskoj županiji nitko nije ozbiljno bavio godinama, ali i da to pitanje nije pitanje samo represivnog sustava, nego i pitanje obrazovanja, zapošljavanja, zdravstvene i socijalne skrbi.

"Potrebna je horizontalan i vertikalna koordinacija na samom terenu lokalnih vlasti, županije i predstavnika romske zajednice", naglasio je ministar Božinović i istaknuo mogućnosti koje se nude kroz EU fondove za rješavanje pitanja Roma.

Veljko Kajtazi složio se da policija ne može riješiti probleme Roma i ukazao na potrebu većih napora institucija na svim razinama kako bi se poboljšao njihov položaj.

  • +18
  • +15

Romsko naselje Vrtni put

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Tri četvrtine Roma živi u izoliranim naseljima, 54 posto nema priključak na kanalizaciju ili septičku jamu, 46 posto nema opskrbu pitkom vodom unutra stambenog prostora, 31 posto romske djece ide u srednju školu, iznijela je podatke pučka pravobraniteljica Lora Vidović.

"Koje su njihove mogućnosti u životu, o čemu mi pričamo?" upitala je te i ona naglasila potrebu veće koordinacije institucija.

Prosvjed pod nazivom “Želim normalan život” održan je 1. lipnja na čakovečkome središnjem trgu na kojem su govornici ukazivali na neodgovorno, opasno i kriminalno ponašanje u njihovom kraju, te prozivali sustav koji je, tvrde, zakazao kada je riječ o tamošnjoj romskoj zajednici.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!