glavni epidemiolog objasnio

Evo što učiniti ako ste kontakt osobe pozitivne na kućnom testu

13.01.2022 u 20:18

Bionic
Reading

Jedna od zbunjujućih situacija jest što učiniti ako vam osoba, s kojom ste bili u bliskom kontaktu, javi da joj je kućni test pokazao da je pozitivna na covid. Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) objašnjavaju da se svaki kućni test mora potvrditi brzim antigenskim (BAT) ili PCR testom

'Ako ste bili u bliskom kontaktu u vrijeme kad je osoba zarazna, trebate se podvrgnuti samoizolaciji prema preporukama koje su objavljene na stranicama HZJZ-a', kazao je šef HZJZ-ove epidemiološke službe Bernard Kaić za Dnevnik.hr.

Epidemiolozi objašnjavaju da se na temelju rezultata kućnog testa kontaktima ne može odrediti samoizolacija, 'ali je dobro izolirati se i čekati BAT ili PCR nalaz'. Jednostavnije rečeno, trebali bi se ponašati savjesno i odgovorno i ostati doma.

Na pitanje kako takvu situaciju objasniti poslodavcima Kaić kaže da 'kažete poslodavcu da ste bili u kontaktu sa zaraženom osobom i da zbog toga morate u karantenu. Javite se izabranom liječniku koji o tome može izdati potvrdu ili otvoriti bolovanje'.

Kada je riječ o PCR testiranjima, na koje se sve dulje čeka, Kaić kaže da se do testiranja osobu može na temelju simptoma i epidemiološke anamneze, odnosno podataka o bliskom kontaktu s oboljelima, proglasiti oboljelom od covida.

'Kao drugo i još važnije, izabrani liječnik može napraviti brzi antigenski test, koji se priznaje kao laboratorijska potvrda bolesti', dodao je i kazao da, koliko on zna, Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje rade na rješavanju problema s nedovoljno kapaciteta za testiranje.

Kaže da se ne bi smjelo dogoditi da se kapaciteti potpuno probiju, pa da se na termin čeka i dulje od tjedan dana 'jer se i BAT priznaje kao potvrda bolesti'.