studija INTERNATIONS

Kada se sve zbroji i oduzme, ovo je najpristupačnija zemlja za iseljenike u 2024.

08.07.2024 u 17:29

Bionic
Reading

Kada odlučujete hoćete li se preseliti u inozemstvo, ključni faktor za to obično su financije. Već četvrtu godinu zaredom Vijetnam je najpristupačnija zemlja na svijetu za iseljenike među 53 države kada su u pitanju osobne financije, pokazala je studija InterNations

Više od 12.000 iseljenika u 174 zemlje diljem svijeta sudjelovalo je u istraživanju Expat Insidera 2024., a ono je pružilo uvid u najbolja i najgora mjesta za život, kvalitetu života u njima s obzirom na osobne financije i rad u inozemstvu. Što se tiče osobnih financija, od ispitanika je zatraženo da rangiraju svoje razine osobnog zadovoljstva u tri područja: opći troškovi života, zadovoljstvo financijskom situacijom i je li im raspoloživi prihod kućanstva dovoljan za komotan život. Ovi su podaci korišteni za sastavljanje izvješća koje je uglavnom ostalo nepromijenjeno u odnosu na prošlu godinu, s iznimkom nove zemlje — Brazila (9.) — koji je zamijenio Maleziju, a koja je pala s petog na 11. mjesto.

Prema istraživanju, najboljih deset država u kojima se može komotno živjeti od onog što se zaradi su Vijetnam, Kolumbija, Indonezija, Panama, Filipini, Indija, Meksiko, Tajland, Brazil i Kina.

Azijske zemlje dominirale su ovogodišnjom listom, zauzevši šest od prvih 10 pozicija. Jugoistočna Azija osobito se istaknula jer su Vijetnam, Indonezija, Filipini i Tajland rangirani među prvih deset.

'Stanovanje je velik plus u sve četiri zemlje: Tajland je na prvom mjestu, Vijetnam na drugom, Filipini na petom, a Indonezija na osmom mjestu', rekla je Kathrin Chudoba, direktorica marketinga za InterNations, za CNBC.

'Većina iseljenika slaže se da je ondje lako pronaći smještaj i zadovoljni su time koliko je pristupačan. Od ispitanih iseljenika koji žive u Vijetnamu, 86 posto povoljno ocjenjuje troškove života — to je više nego dvostruko više od globalnog prosjeka od 40 posto, a 65 posto ispitanika u zemlji kaže da je zadovoljno svojom financijskom situacijom u usporedbi s 54 posto ispitanih u svijetu', stoji u izvješću.

Osim toga, 68 posto ispitanika kaže da je njihov raspoloživi prihod kućanstva više nego dovoljan za ugodan život, u usporedbi s 41 posto na globalnoj razini, pokazalo je istraživanje.