ipak prerano

Kada će se proglasiti kraj pandemije koronavirusa? Markotić: 'Još je uvijek veliki broj oboljelih u Kini'

30.01.2023 u 19:38

Bionic
Reading

Što liječnici misle - treba li proglasiti kraj pandemije i kakva je situacija s brojem zaraženih u Hrvatskoj? O svemu je za Novu TV govorila ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić

'Treba pratiti jako puno parametara da bi se došlo do te odluke. Mislim da je dobra odluka da se još ne ide u proglašenje kraja', rekla je za Dnevnik Nove TV Alemka Markotić.

Podsjetila je pritom na činjenicu da je u samo dva mjeseca, u svijetu, umrlo oko 150.000 ljudi. 'Još je uvijek veliki broj oboljelih bilo u Kini i to treba isto pratiti. Pojavom novih varijanti odlučit će se hoće li se proglasiti kraj pandemije', kazala je Markotić.

Virus će mutirati i ostati, a cijepljenje će biti potrebno sezonski, mišljenja je Markotić. 'Slično kao i s gripom. Preporuča se kontinuirano cijepljenje, a kasnije će biti sezonski, dobrovoljno, kao i do sada', pojasnila je Markotić.

Dodala je da tijekom zimskih mjeseci ima puno respiratornih bolesti, upale pluća povezanih s gripom. 'Nešto su malo manji brojevi nego što su bili pred Božić i blagdane', rekla je Markotić.