APSURDAN ZAKON

Kad umre donačelnik, ne može se imenovati novi!

15.03.2012 u 09:27

Bionic
Reading

Nakon što je Općina Drenovci prije desetak dana gotovo preko noći ostala bez donačelnika Marijana Belužića, koji je preminuo nakon kratke i teške bolesti, to će mjesto, unatoč potrebi, ostati prazno sve do sljedećih lokalnih izbora. Predstojnik Ureda državne uprave Vukovarsko-srijemske županije Goran Bošnjak potvrdio je da Zakonom o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi doista nije predviđen izbor novog zamjenika načelnika. Zakon jasno kaže: ako prestane mandat zamjeniku načelnika, gradonačelnika ili župana pa, konkretno, i u slučaju smrti, neće se raspisivati prijevremeni izbori. Druga opcija nije ponuđena

Naime, Marijan Belužić je dužnost zamjenika načelnika obnašao profesionalno, držeći sve konce na terenu u rukama, i bio jako angažiran u rješavanju svega što je u nadležnosti lokalne vlasti. S obzirom na to da je načelnik Jakša Šestić volonter, jer je zaposlen u Croatia banci u Županji, profesionalni donačelnik, odnosno osoba koja će se puno radno vrijeme posvetiti općini, u čijem je sastavu čak pet sela, i te kako je potreban, otkriva Glas Slavonije

No općinskoj vlasti ruke su sada svezane jer na temelju postojećeg zakona, rekao je Šestić, nije moguće imenovati drugu osobu na Belužićevo mjesto. Naime, lokalni čelnici i njihovi zamjenici biraju se neposredno na lokalnim izborima, a prijevremeno raspisivanje predviđeno je samo u slučaju prestanka mandata načelnika. No što kada, primjerice, zamjenik načelnika umre, kao što je slučaj u Općini Drenovci? I što ako se to negdje dogodi na samom početku mandata? Lokalnoj vlasti nije ponuđena baš nikakva opcija. A što ako, pretpostavimo, iz nekog opravdanog razloga, pa i u slučaju bolesti, i načelnik dulje vrijeme bude spriječen u obavljanju dužnosti? Tko će voditi i zastupati općinu? Mnogo je pitanja na koja zakon ne daje odgovore.

'Bar da postoji mogućnost da se do redovnih izbora nekom od vijećnika povjeri ta dužnost, ali ne može. Zakonom je zapravo napravljen velik propust, što se, nažalost, pokazalo u našem slučaju', ustvrdio je načelnik Drenovaca Jakša Šestić.

U sljedećih nešto više od godinu dana, koliko je preostalo do lokalnih izbora, Općina Drenovci neće imati zamjenika načelnika, a poslove koji su bili u nadležnosti pokojnog Belužića obavljat će pročelnik i drugi zaposlenici te općine.