ODJECI UPOZORENJA ČUVENOG FIZIČARA

Kad Hawking govori o zlim vanzemaljcima, govori o nama

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 27.04.2010 13:15
  • Objavljeno 27.04.2010 u 11:27
stephen hawking

stephen hawking

Izvor: Sipa Press / Autor: Sipa Press

Nakon što je čuveni teorijski fizičar Stephen Hawking nedavno iznenadio svjetsku javnost ustvrdivši kako ljudskoj vrsti možda i ne bi bilo najpametnije uspostavljati kontakt s vanzemaljskim civilizacijama, počele su pristizati prve reakcije. Vanzemaljci bi nam mogli, ukoliko postoje, prema Hawkingovom mišljenju predstavljati nemale probleme

'Moramo samo pogledati sebe i vidjeti kako se inteligentan život može razviti u nešto što ne bismo poželjeli sresti. Zamišljam da mogu obitavati u masivnim brodovima, nakon što su potrošili resurse na svom domaćem planetu. Takvi napredni izvanzemaljci možda bi mogli postati nomadi, koji žele pokoriti i kolonizirati bilo koji planet do kojeg mogu doći', rekao je Hawking, a njegove su rečenice izazvale burne reakcije širom svijeta.

Tako je i CNN-ov urednik Cooper Anderson, potaknut Hawkingovim izjavama, u goste pozvao poznatog američkog astrofizičara Neila deGrasse Tysona, koji je pojasnio da je Hawking zapravo puno više rekao o ljudima nego o vanzemaljcima.

S obzirom da je naša Zemlja samo jedan planet koji kruži oko jedne od stotinu milijardi zvijezda u Mliječnom putu, galaksiji koja je pak jedna od stotina milijardi galaksija u svemiru, pretpostavka da se život nije razvio samo na Zemlji itekako je logična, smatra Tyson.

'Priče o tome kakvi bi ti vanzemaljci mogli biti su spekulacije, ali ipak ne slijepe spekulacije. Meni se čini da Hawking govori puno više o onome čega se bojimo kod nas samih nego o nekim stvarnim očekivanjima kakvi bi vanzemaljci zaista mogli biti. Drugim riječima, naš najveći strah je da će se vanzemaljci koji će nas možda posjetiti odnositi prema nama onako kako se mi odnosimo jedni prema drugima ovdje na Zemlji. Na neki način, Hawkingova apokaliptična horor priča je ogledalo u kojem gledamo sami sebe', rekao je Tyson u razgovoru za CNN.

Na pitanje voditelja zbog čega bi vanzemaljci postupali prema nama onako kako su ljudski osvajači postupali u povijesti, Tyson je odgovorio: 'Nitko ne zna kako bi se vanzemaljci mogli ponašati. Ako postoje, imaju drugačiju kemiju tijela, motive, namjere... Tko smo mi da ekstrapoliramo vlastite osobine na njih? No, ponavljam, svaka ideja da bi vanzemaljci zaista mogli biti zli više je razmišljanje o načinu na koji bismo mi tretirali neku vanzemaljsku vrstu nego neka konkretna predviđanja ili znanje o tome kako bi oni tretirali nas.'

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi