KOSOR ODGOVARA JOSIPOVIĆU

'Kad god završimo pregovore, to će biti uspjeh'

  • Autor: Marina Barukčić
  • Zadnja izmjena 17.03.2011 16:02
  • Objavljeno 17.03.2011 u 13:30
jasenovac KOSOR JOSIPOVIĆ

jasenovac KOSOR JOSIPOVIĆ

Izvor: Cropix / Autor: Bruno Konjević/CROPIX

Premijerka Jadranka Kosor komentirala je izjave predsjednika Ive Josipovića da se Hrvatska ne percipira kao stabilna zemlja i reagirala na sumnje da se pregovori s Europskom unijom neće završiti do lipnja

'Vezano uz izjave gospodina predsjednika o tome da sustav nije stabilan, ja mislim da se može konstatirati samo na temelju činjenica jer sustav funkcionira. Dapače, investicijski potencijal i poslovi koje je dovršila ministrica Martina Dalić dokazuju da se Hrvatska prepoznaje kao zemlja u kojoj je sustav stabilan. Funkcionira i Vlada s većinom u parlamentu, funkcionira parlament, predsjednik funkcionira, Ustavni sud, Vrhovni sud... Sva tri stupa vlasti funkcioniraju, prema tome sustav nije ugrožen', objasnila je svoju logiku premijerka Kosor.

Dodaje da je jako zadovoljna time što je Hannes Swoboda i u ovotjednom boravku Hrvatskoj ponovio da očekuje da Hrvatska završi pregovore, a da se onda dogovori oko izbora. 'Ja i Vlada smatramo da je to moguće, da je to realno. Sve činimo da se pregovori završe u lipnju, a dodatna potpora da zaista imamo realne šanse je upravo došla od Swobode. Tako da izjave da završetak pregovora do kraja lipnja ne bi bio nekakvo osobito postignuće zaista teško možemo razumjeti, a to je izjava predsjednika', kaže Kosor te ponovno podsjeća da su pregovori s EU-om bili blokirani zbog odnosa sa Slovenijom te ponovno ističe svoj uspjeh u rješavanju tog problema.

'Jedan od uvjeta bilo je rješavanje graničnog pitanja sa Slovenijom i mi smo našli put za rješavanje tog pitanja te dogovorili odlazak na arbitražu, čime smo odblokirali pregovore. Podsjećam da je tada predsjednik bio zastupnik u parlamentu i glasao je protiv arbitražnog sporazuma', rekla je Kosor i odgovorila Josipoviću da je završetak pregovora veliko postignuće kad god se to dogodilo, ali je uvjerena da je moguće zaključiti pregovore do kraja lipnja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi