obnova nakon potresa

Kad država nije sposobna; kuću na Baniji za šestoročlanu obitelj izgradili donatori iz Makarske

  • Autor: V. B./Hina
  • Zadnja izmjena 09.09.2021 16:29
  • Objavljeno 09.09.2021 u 16:29
Kuća obitelji Boltužić u Jabukovcu

Kuća obitelji Boltužić u Jabukovcu

Izvor: Cropix / Autor: Robert Fajt / CROPIX

U Jabukovcu u blizini Petrinje svečano je članovima obitelji Boltužić predana na korištenje nova kuća, donacija iz Makarske, izgrađena iz temelja nakon katastrofalnog potresa 29. prosinca prošle godine

Rušenje i uklanjanje u potresu teško oštećene kuće te izgradnju nove s dvije stambene jedinice, površine oko 230 metara četvornih, organizirala je privatna inicijativa „Makarska rivijera i prijatelji – srcem za Petrinju“. Na taj je način šestočlana obitelj poljoprivrednika Boltužić dobila novu šansu za normalniji život.

Inicijativa je, za vrijeme boravka na Banovini, krenula od trojice prijatelja iz Makarske Mije Pašalića, Jovice Šegana i Josipa Škarića - Škare.

"Kada smo vidjeli stradanja mještana, bilo je nekoliko prijedloga kome pružiti pomoć. Dogovorili smo se da to budu Boltužići, vrlo dobra, vrijedna, zahvalna i ponizna obitelj. Danas sam neizmjerno sretan, kao i moji prijatelji. Dozvole smo čekali tri i pol mjeseca, a kuća je bila završena za četiri mjeseca. Angažirali smo 75 poduzetnika i obrtnika, a financijsku nam je pomoć pružilo 170 građana. Ljubav nas je ujedinila i danas su mnogi od njih ovdje da podijelimo radost s Boltužićima", rekao je Mijo Pašalić, koji je na kraju iskoristio priliku da uputi kratku poruku političarima: "Narod Banovine je zaslužio brže, više i bolje."

Iznenađeni mnogobrojnošću čestitara, Boltužići su svim gostima širom otvorili vrata. "Za nas ovo mnogo znači. Kada sam dobio telefonsku ponudu za gradnju kuće privatnim donacijama, bio sam zatečen. Svi su u selu očekivali da im država izgradi kuće, pa sam razmišljao da li da preuzmemo takav rizik. Odlučili smo ostati ovdje i prihvatiti ponudu i nismo pogriješili. Akcija je bila vrlo brza i za 110 dana od posljednje dozvole kuća je bila gotova. Nemam riječi zahvale prijateljima iz Makarske", rekao je Božidar Boltužić, s kojim još žive supruga, sin, brat, sestra i majka.

Na prigodnoj svečanosti donatorima iz Dalmacije zahvalio je izaslanik Vlade i državni tajnik Željko Uhlir, koji je rekao kako Vlada čini "goleme napore u sanaciji šteta koje su procijenjene na 42 milijarde kuna".

"Istina da je državna akcija sporija od privatne inicijative jer treba strogo poštivati proceduru", rekao je Uhlir.

  • +16
  • +13

Kuća obitelji Boltužić u Jabukovcu

Izvor: Cropix / Autor: Robert Fajt / CROPIX

Izaslanica predsjednika Republike Melita Mulić je istaknula kako je povratak života na Banovinu želja svih. "Dajemo podršku svim inicijativama u tom pravcu. Vi ste nam primjer kako se humanitarne i donatorske akcije mogu dobro organizirati", rekla je Mulić.

Nakon simbolične predaje ključeva i prigodnih darova vlasnicima kuće, stotinjak gostiju nastavilo se družiti uz nastup KUD-a "Hrastovička gora".

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!