predbožićne mjere

Južna Koreja zatvara skijališta kako bi zaustavila širenje covida

22.12.2020 u 10:42

Bionic
Reading

Južna Koreja u utorak je najavila zatvaranje svih skijaških odmarališta i zimske turističke lokacije u pokušaju zaustavljanja širenja koronavirusa, nakon što se pokazalo da je treći val pandemije puno teže obuzdati u gusto naseljenim područjima glavnog grada.

Premijer Chung Sye-kyun rekao je da će vlada zatvoriti skijališta, klizališta i turističke atrakcije od 24. prosinca do 3. siječnja.

Okupljanja više od četiri osobe bit će zabranjena, dok će strože mjere biti nametnute restoranima kako bi se smanjila zaraza, rekao je.

"Poruka koju vlada šalje narodu je jasna", rekao je Chung. "Iskreno vas molimo da otkažete putovanja i okupljanja i da ostanete kod kuće za Božić i Novu godinu."

Najava strožih mjera dolazi nakon što su Seul i okolna područja zabranili okupljanja više od četiri osobe preko božićnih i novogodišnjih blagdana, dok je zemlja u ponedjeljak zabilježila najveću dnevnu smrtnost od koronavirusa.

Južna Koreja zabilježila je 869 novih slučajeva koronavirusa do ponedjeljka u ponoć, rekla je u utorak Korejska agencija za kontrolu i prevenciju bolesti (KDCA), što je manje od dnevnog rekorda od 1097 zaraženih tijekom vikenda.

Vlasti kažu da će uložiti napore kako bi osigurali cjepivo protiv covida-19, kao i da će razvijati cjepiva i lijekove lokalno.

Vlasti su rekle da će uspjeti cijepiti građane u prvom tromjesečju sljedeće godine.

Porast novih slučajeva uzdrmao je zemlju koja je mjesecima bila uzor u nošenju s pandemijom. Zbog novih slučajeva, broj zaraženih u zemlji ukupno se popeo na 51.460 zaraženih i 722 umrlih.

Nacionalna vlada zasad oklijeva da u svoje planove borbe protiv covida-19 uvede treću i najstrožu fazu, koja bi praktički zatvorila četvrtu najveću azijsku ekonomiju.