'MEDIJSKE LAŽI'

'Justitia et pax': Nismo u sukobu s Bozanićem

09.11.2009 u 16:16

Bionic
Reading

Komisija 'Justitia et pax' Hrvatske biskupske konferencije (HBK) odlučno odbija medijske laži o njezinu navodnom sukobu sa zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem

To je, kako se navodi u današnjem priopćenju Komisije koje prenosi Tiskovni ured HBK, tipičan primjer komunističkog ponašanja, kad se nešto tvrdi bez argumenata s nakanom da se umjetno stvore podjele u Crkvi.

'Pripadnici toga mentalnog sklopa uopće ne razumiju način kako djeluju crkvene institucije, koje nikad ne izlaze u javnost neodgovorno i neusklađeno. Svaka izjava, pa i ova, rezultat je timskog rada uz savjetovanje s najboljim stručnjacima na dotičnom području', navodi se u priopćenju Komisije te dodaje kako se čini da neki pojedinci jednostavno ne mogu shvatiti kako nije euroskepticizam tražiti da se u odnosu prema EU-u hrvatski političari ne smiju voditi 'podaničkim mentalitetom', nego trebaju argumentirano i na temelju međunarodnoga prava braniti nacionalne interese.

'Za to još nije kasno te Komisija poziva odgovorne u našoj državi da se odupru pritiscima i da na temelju poštovanja međunarodnoga prava čuvaju, grade i utvrđuju mir, do čega nam je i kao građanima i kao pripadnicima Crkve stalo i za što se zalažu svi razboriti ljudi naše Domovine', navodi se u priopćenju.

Članovi Komisije, kako se dodaje, analizirali su reakcije javnosti na njezinu izjavu o hrvatsko-slovenskom razgraničenju od 31. listopada te zaključili kako je ona dobila veliku potporu hrvatske javnosti. 'Komisija i dalje odlučno stoji na svojim stajalištima izrečenima u izjavi jer upravo to je njezina zadaća - upozoravati na nepravde i ugroze mira među pojedincima i narodima', navodi se u priopćenju.

Komisija 'Justitia et pax' na današnjoj sjednici pod predsjedanjem biskupa Vlade Košića imenovala je za novog tajnika Gordana Črpića. Sljedeći ponedjeljak, 16. studenoga, Komisija će predstaviti svoj "novi dokument o negacionizmu, na kojemu još radi, a koji će imati današnji nadnevak zbog 20. obljetnice pada Berlinskog zida, koji se dogodio na današnji dan". Komisija je pripremila izjave i dokumente o dosadašnjemu 20-godišnjem radu, a objavit će ih u posebnoj knjizi koju će predstaviti 23. studenoga.