NEZAVISNI KANDIDAT

Jurčević startao u utrci za predsjednika RH

02.07.2009 u 12:42

Bionic
Reading

Nezavisni kandidat Josip Jurčević objavio je danas, na konferenciji za novinare u Europskom domu, svoju kandidaturu za predsjednika Republike Hrvatske

ZAGREB - Ustvrdivši da se Hrvatska nalazi u procesu opće, duhovne, gospodarske i upravljačke krize, Jurčević je naglasio važnost nadolazećih predsjedničkih izbora, a koji bi pobjedom kandidata izvan postojeće upravljačke strukture trebali značiti početak dubinskih promjena u zemlji i zaustavljanja negativnih društvenih procesa.

Da bi se takvo što moglo dogoditi preduvjet je provođenje modela predkampanje, koja je nova u hrvatskom izbornom iskustvu, smatra Jurčević.

"Radi se o modelu koji bi objektivnim i transparentnim načinom doveo do isticanja jednog, zajedničkog nezavisnog nacionalnog kandidata. Na taj način bi se spriječilo uzaludno rasipanje glasova i osigurala pobjeda nezavisnog kandidata", naglasio je.

Predstavljajući program Jurčević je kazao da program predsjednika Republike Hrvatske nije i ne smije biti samovoljan čin, već je precizno određen Ustavom i hrvatskim zakonima.

Uz to, naglasio je da se hrvatskim Predsjednikom ne postaje samim činom izbora na tu dužnost, nego odgovornim praktičnim obavljanjem predsjedničke dužnosti, sukladno ustavnim i zakonskim ovlastima.

"Hrvatska ima sve pretpostavke da bude stabilna i sigurna zajednica u kojoj žive uspješni, životno zbrinuti i sretni ljudi, ali da bi ona zaista takvom postala, nužno je započeti s procesom dubinske institucijske preobrazbe i vratiti povjerenje građana u upravljačke strukture", istaknuo je.

Jurčević je rekao kako su za novu demokratsku paradigmu potrebni novi, nepotrošeni ljudi koji su se već dokazali stručnim, moralnim i socijalno odgovornim društvenim djelovanjem.

Hrvatski povjesničar Josip Jurčević znanstveni je suradnik na Institutu društvenih znanosti 'Ivo Pilar' i profesor na Hrvatskim studijima, koji na svojoj predizbornoj internet stranici piše da je 'svestrano i vrhunski obrazovan'. Jedan je od osnivača Informativno psihološke djelatnosti MORH-a, a djelatan je u udrugama proisteklim iz Domovinskog rata.