KRITIKA IZ NJEMAČKE

Juratović iz Bundestaga: Hrvatska iritira EU

Bionic
Reading

Zastupnik u njemačkom Bundestagu Josip Juratović, Hrvat koji je na nedavnim izborima osvojio treći uzastopni mandat sa 27 posto glasova birača, kazao je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) da u Njemačkoj postoji zabrinutost za Bosnu i Hercegovinu, ali i da Hrvatska iritira EU

Juratović je član Njemačke socijaldemokratske stranke (SPD), snažne stranke koja je prošlog tjedna, nakon dugotrajnih pregovora, sklopila veliku koaliciju sa Kršćansko-demokratskom unijom (CDU), što će kancelarki Angeli Merkel omogućiti treći mandat. Nema sumnje da će i njegova stranka ubuduće značajno utjecati na poteze njemačke države i u vanjskoj politici.

'Kao potpredsjednik njemačke parlamentarne skupine za suradnju s BiH već duže vrijeme promatram politički rad u BiH koji me jako zabrinjava. Što se tiče ljudi koji se bave pitanjem zapadnog Balkana, osjeća se kod svih velika zabrinutost jer imaju osjećaj da BiH stoji na mjestu i da je razvoj i napredak praktično stao. Na drugoj strani su pak političke elite BiH kojima se baš ne žuri u EU te je u takvoj situaciji teško pomagati. Jer pomagati znači da strukture u BiH moraju odraditi jedan dio posla, a gdje ne mogu dalje, EU je spremna preuzeti. Problem je upravo u tome što političke elite ne rade svoj posao. Sve je u kaosu i nemamo konkretna pitanja kako pomoći, jer se sve većinom trenutno svodi na sporedna pitanja, a ključna se ne rješavaju', kazao je za AA Juratović.

Prema njegovim riječima, nemoguće je riješiti glavna pitanja ako se ne uspostavi Ustav Bosne i Hercegovine koji će se zasnivati na ljudskim pravima ili ukoliko sudstvo ne bude neovisno, a važna su i druga slična pitanja. 'Jako je teško bilo kakvu pomoć dati ako ne postoji osnova za to od strane domaćih političara. U svakom slučaju Njemačka će, kako stoji u Sporazumu o koaliciji, i dalje voditi politiku stabilnosti i mira te će biti na pomoći BiH u procesu europskih integracija. Jasno je da se kriteriji koji su postavljeni za Hrvatsku moraju poštovati i kod ostalih zemalja koje žele biti članice', komentirao je član Bundestaga.

Za razliku od Srbije i Kosova koji moraju riješiti granična pitanja i pitanja suvereniteta, dodaje Juratović, BiH mora rješavati samo svoja unutrašnja pitanja. Prije svega pitanja administracije i Ustava, tako da se ne može uspoređivati s pitanjem Kosova. Protiv je bilo kakvog uspoređivanja BiH i, primjerice, Kosova. Prema njegovim riječima, Njemačka na Balkanu ima, prije svega, jedan interes, a to je stabilno demokratsko društvo, kao i 'što brži proces integracija pri čemu se, logično, nikome ne može i ne smije gledati kroz prste'. Juratović je rekao da su odnosi Hrvatske i Njemačke tradicionalno uvijek bili dobri i da situacija oko jednog nesporazuma poput onog u slučaju 'lex Perković' neće bitno mijenjati odnos između dvije zemlje.

'Logično je da se od strane Njemačke kritički gleda na pitanja zločina i njihove zastare. Po mom mišljenju, zločin ne smije zastarjeti. Što se tiče pitanja žrtava, na što se treba posebno osvrnuti, ne smije vladati strah. To je jedna osnova demokratskog uređenja. Što se tiče odnosa Hrvatske i Njemačke, dobre odnose ne treba posebno manifestirati. EU, recimo, Hrvatsku, prije svega, treba staviti kao primjer za zemlje u regiji. Međutim trenutna pitanja poput 'lex Perković', pitanja ćirilice i referenduma o braku koja su u hrvatskom fokusu, ona iritiraju EU. Smatram da se Hrvatska treba okrenuti rješavanju stvarnih problema, a to su kako riješiti nezaposlenost i dati ljudima perspektivu, i time biti primjer svima u susjedstvu', smatra on.

Dodaje kako su neosnovane tvrdnje koje su ovog ljeta dolazile i iz Njemačke, da bi Hrvatska mogla biti groblje njemačkih milijardi. 'To je neosnovana tvrdnja, jer, prije svega, to nisu njemačke milijarde, nego europske milijarde. Drugo, svaki projekt europskog novca u Hrvatskoj mora biti transparentan, što se iz Bruxellesa strogo kontrolira', naglasio je.