JURSKA KATASTROFA

Jurassic Park: The Game

08.12.2011 u 13:09

Bionic
Reading

I dok smo očekivali jednu od najboljih, Telltale Games nam je dostavio jednu od svojih najgorih igara dosad

Nedugo nakon što smo se pozabavili Back to the Future, igrom koja je na kraju ipak bila razočarenje, Telltale Games je najavio i igru inspiriranu slavnim filmovima 'Jurski park'. Svima koji smo odrastali na toj Spielbergovoj uspješnici zatitralo je u prsima uz nadu da će se Telltale vratiti na staze uspjeha kojima je suvereno koračao u vrijeme Sam & Maxa.

 

Ne samo da se to nije dogodilo već i s popriličnom sigurnošću možemo reći da je Jurassic Park: The Game jedna od najgorih Telltaleovih igara dosad. Ako ne i najgora. Već i u Back to the Future imali smo značajnih zamjerki na prejednostavnost gaminga, no s Jurskim parkom taj problem je otišao toliko daleko da se naslov koji recenziramo jedva i može nazvati igrom!

 

Scenarij igre nije prerađeni scenarij nekog od filmova već je za potrebu igre izmišljena nova grana priče koja se poklapa s filmskom, no u svojoj je biti potpuno samostalna. Stoga, ako niste gledali filmove – a to je vrlo malo vjerojatno – u smislu priče nećete izgubiti ništa. Priča igre započinje u trenutku kada su u filmu Dennisu Nedryju otuđeni embriji tri dinosaura koji s vremenom narastu i onda se na izolirani otok upućuje skupina plaćenika sa zadaćom da ukloni opasnost.

 

Kroz igru ćete susresti cijelu paletu likova koji međutim nikada ne postaju ništa više od nakupine piksela s kojima morate odraditi konverzaciju, interakciju ili nešto treće. Njihove osobnosti toliko su plošne i plitke da jednostavno neće biti mjesta nekakvoj emociji između igrača i virtualnih likova.

 

Nažalost, upravo opisani nedostaci daleko su od pravih problema ove igre. Naime, gameplay se svodi na interaktivne scene u kojima u određenom trenutku trebate pritisnuti određenu tipku i na istraživanje prostora koje je daleko od bilo kakve ozbiljne avanture: svi interaktivni predmeti u prostoru jasno su istaknuti. Nakon odigranih Battlefielda 3 i najnovijeg Need for Speeda sve više smo pod dojmom da sve više developera želi u igru ubaciti elemente briljantnog Heavy Raina, a ne shvaćaju da na taj način samo ubijaju igru i pretvaraju je u click-fest za, da prostite – debile. Jer kako drukčije nazvati igru koja pred ozbiljne igrače stavlja ogromni izazov pritiska određene tipke u određenom trenutku!? U Heavy Rainu igrač u svakom momentu donosi odluke koje mogu sasvim izmijeniti daljnje iskustvo igranja, dok u Jurassic Parku morate udarati po određenoj tipki da bi vaš lik potrčao i pokušao zbrisati pobješnjelom T-Rexu. Da nije tužno, bilo bi smiješno.

 

Isto vrijedi i za avanturistički dio jer, naime, Telltale JP: The Game svrstava u žanr avantura. Reći ćemo vam samo da u ovoj igri nemate ni inventory, toliko o avanturi.

 

Što se tehničke strane tiče, ona je s obzirom na razvojni studio očekivana. Radi se o vrlo dobroj do na momente lošoj grafici koja neće oduševiti nikoga, a najviše bi vas mogli razočarati ljudski modeli koji izgledaju kao da su modelirani prije desetak godina. Ili više.

 

Da podvučemo crtu, Telltale Games sasvim je uspio u namjeri ako mu je namjera bila proizvesti antiigru koja nikakav izazov neće predstavljati ni najmlađim generacijama. Nadamo se da će razvojni studio izvući pokoju pouku iz ovog neuspjeha i početi proizvoditi igre na tragu franšize Sam & Max te Wallace & Gromit.

 

OCJENA: 2