napeto na poluotoku

Junqueras ne isključuje novi referendum o nezavisnosti Katalonije

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 11.09.2019 19:45
  • Objavljeno 11.09.2019 u 19:49
Oriol Junqueras

Oriol Junqueras

Izvor: EPA / Autor: J.J. Guillen

Bivši potpredsjednik katalonske vlade Oriol Junqueras, koji u pritvoru čeka sudsku presudu zbog organiziranja referenduma o nezavisnosti 2017., optužio je Španjolsku da sudskim postupkom nastoji „obezglaviti“ pokret za nezavisnost Katalonije te da je još uvijek moguće organizirati novi referendum.

„Uvjeren sam u svoju nevinost te da nismo prekršili zakon“, poručio je Junqueras u pisanom odgovoru poslanom iz pritvora preko svojih odvjetnika medijskoj agenciji Reuters. „Država ovom presudom namjerava obezglaviti jedan mirni pokret, a s obzirom da ne može uhititi 2 milijuna ljudi pritvorila je nas“, dodao je.

Taj 50-godišnji vođa stranke Katalonska republikanska ljevica (ERC) smije koristiti kompjuter bez pristupa internetu. On je jedan od dvanaestero dužnosnika optuženih za pobunu, neposluh i nezakonito korištenje javnog novca za organiziranje referenduma koji je bio zabranio španjolski ustavni sud.

Posljedično su u regionalnom parlamentu u Barceloni izglasali uspostavu republike Katalonije ali ona nije zaživjela na terenu. Od njih dvanaestero, devetero ih u pritvoru čeka sudsku presudu. Španjolsko državno odvjetništvo traži za njih zatvorske kazne u trajanju od 7 do 25 godina.

Ova najviša zatražena je samo za Junquerasa. Presuda bi mogla biti obznanjena ovaj ili idući mjesec. Španjolske vlasti su više puta ponovile kako je suđenje bilo pravedno te da poštuje pravnu državu. U srijedu su povodom Diade, nacionalnog dana Katalonije, na ulice Barcelone izašli deseci tisuća zagovornika nezavisnosti tražeći puštanje na slobodu pritvorenih dužnosnika. Tako masovna okupljanja održavaju se od 2012. godine. Najnoviji impuls iskazan u srijedu uslijedio je nakon internih podjela unutar pokreta.

O zajedništvu ili njegovom izostanku ovisit će i potencijalni politički odgovor na eventualno osuđujuće presude. Događanja u listopadu 2017. bila su gurnula Španjolsku u najveću političku krizu posljednjih desetljeća. Junqueras je izjavio da ne žali zbog svog poteza te da je ispunio „demokratski mandat“ birača kada su se prije dvije godine oglušili na presudu ustavnog suda pa unatoč zabrani organizirali referendum i posljedično donijeli deklaraciju o odcjepljenju.

Referendum su obilježile scene policije kako s pendrecima sprečava glasovanje dok je konzervativna vlada iz Madrida preuzela privremeno upravljanje tom autonomnom pokrajinom na obali Sredozemnog mora. Katalonija od 1978. godine ima svoj parlament, vladu, policiju, škole i zdravstvo te se katalonski jezik koristi kao službeni. Vanjska, obrambena i fiskalna politika su u nadležnosti središnje vlade Španjolske. Aktualna katalonska vlada, međutim, traži punu nezavisnost. Junqueras je rekao kako bi njegova najdraža opcija bila referendum kakav je 2014. organiziran u Škotskoj uz autorizaciju Londona.

Za razliku od Ujedinjenog Kraljevstva, Španjolska ima ustav donesen tijekom uvođenja demokracije na kojeg se pozivaju vlada u Madridu te četiri od pet najvećih stranaka u Parlamentu napominjući kako on zakonski brani organiziranje referenduma u bilo kojoj od 19 autonomnih pokrajina, od kojih je jedna Katalonija. Junqueras međutim ne odbacuje ponovno jednostrano organiziranje novog referenduma.

„Ne možemo odbaciti niti jednu demokratsku i mirnu opciju“, istaknuo je dodavši kako je njegova stranka uvijek tražila referendum. Jedna anketa koju je u srpnju objavio javni katalonski institut pokazala je kako je zahtjev za nezavisnošću na najnižoj razinu u posljednje dvije godine. Oko 48 posto stanovnika želi ostati unutar Španjolske dok bi se njih 44 posto htjelo odvojiti. U utorak su španjolske novine La Razón objavile anketu, koju je za njih izradila kuća NC Report, i prema kojoj 47,7 posto stanovnika Katalonije želi ostati dijelom Španjolske a 42,1 posto ih želi neovisnost.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!