ZNANJE JE MOĆ

Jovanović traži više novca iz proračuna za znanost

  • Autor: Hina / tportal.hr
  • Zadnja izmjena 04.02.2012 10:54
  • Objavljeno 04.02.2012 u 10:54
Željko Jovanović

Željko Jovanović

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović najavio je da će se zauzimati za povećanje izdvajanja za znanost iz Državnoga proračuna, ali i učinkovitije korištenje postojećega novca te da će se nizom mjera nastojati pospješiti povezivanje znanosti i privrede

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) provest će detaljnu analizu cijele obrazovne vertikale i sustava znanosti, rekao je ministar Jovanović i dodao da se namjerava što prije pokrenuti restrukturiranje sustava nacionalnih znanstvenih projekata kako bi se nacionalne znanstveno-istraživačke aktivnosti bolje integrirale u europski istraživački prostor (ERA ).

Odgovarajući na pitanje na koji način će Hrvatska, pred skori ulazak u Europsku uniju (EU), povećati ulaganja u znanost i obrazovanje koja su ispod prosjeka EU-a, ministar je istaknuo da će se to postići sinergijom svih mjera koje će se poduzeti, što podrazumijeva i veću sposobnost korištenja europskih znanstvenih, strukturnih i infrastrukturnih fondova, ali i dodatno kroz cjelokupni program Vlade.

Pri tomu, upozorio je, ne treba smetnuti s uma da nije važan samo udio bruto društvenoga proizvoda (BDP) koji se izdvaja za znanost i obrazovanje već je puno važniji apsolutni iznos BDP-a kojim se moramo približiti razvijenim zemljama zapada. To pak, smatra Jovanović, možemo postići samo budu li MZOS i cijela vlada te gospodarstvo, kao i svi hrvatski građani, aktivno pridonijeli tomu da BDP za mandata ove vlade naraste barem desetak posto.

Europska komisija predložila je novi program u području obrazovanja, usavršavanja, mladih i sporta - Erasmus za sve (Erasmus for All) s ukupnim proračunom od 19 milijarda eura i predviđenim trajanjem programa od 2014. do 2020. o kojemu se sada raspravlja u Vijeću EU-a i Europskome parlamentu.

Po ministrovim riječima, taj novi program znači za Republiku Hrvatsku da će se, u odnosu na sadašnje stanje, s više od 70 posto financirati mogućnosti učenja i studiranja u inozemstvu, stručnog usavršavanja, obrazovnih partnerstava, volontiranja, razmjena mladih, suradnje između različitih institucija i razvoj strukovnih znanja.

Iako za sada još ne može reći o kojemu će se iznosu točno raditi za pojedine sektore obrazovanja, kao ilustraciju je napomenuo je da je za Program za cjeloživotno učenje i program Mladi na djelu za 2012. godinu za Republiku Hrvatsku planirano više od 65 milijuna kuna.

Uvjeren je da će, uz to povećanje financiranja od 70 posto, porasti i mobilnost te napomenuo da je, prema preliminarnim rezultatima za prošlu godinu, više od četiri tisuće hrvatskih građana sudjelovalo u programima međunarodne mobilnosti - međunarodnim projektima, volontiranju i stručnom usavršavanju.

Taj program, istaknuo je Jovanović, pružit će i veće mogućnosti povezivanja s tržištem rada te povezivanja kako bi se izradila strategija i politika koje će odgovarati potrebama suvremenoga društva te pridonijeti sposobnosti hrvatskoga društva da odgovori sadašnjim globalnim izazovima i za to pripremiti kako sadašnje, tako i buduće generacije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi