ZAKON O ZNANSTVENOJ DJELATNOSTI

Jovanović odgovara na tvrdnje da uspostavlja 'partijski nadzor'

09.07.2013 u 18:31

Bionic
Reading

Akademska zajednica nikad u povijesti nije bila autonomnija, ali za to tražimo odgovornost, izjavio je danas ministar obrazovanja Željko Jovanović, odbacujući tvrdnje saborske oporbe da Vlada kroz izmjene zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju želi uspostaviti 'partijski nadzor nad sveučilištima'

Vladin prijedlog kritizirao je HDZ-ov Željko Reiner, koji smatra da će mogućnost financiranja dijela djelatnosti javnih sveučilišta posebnim ugovorima dodatno narušiti njihovu autonomiju. Reiner se usprotivio i rješenju po kojem će Vlada, na prijedlog ministra, utvrđivati koeficijente za izračun plaća rektora i prorektora javnih sveučilišta.

'To se radi pod prozirnim izgovorom da bi im inače plaće pale, ali u ovakvoj konstelaciji, kad im Vlada određuje plaće, neka probaju ti rektori, koji su do sada bili izvan kontrole, bilo što reći protiv vlasti i ministara. Ne daj Bože tražiti više novaca za znanost i visoko obrazovanje', poručio je.

Uvjeren je kako se radi o 'jasnoj želji da se politički potpuno ovlada sustavom znanosti i visokog obrazovanja i da ga se podvrgne kontroli partijskim kadroviranjem iz Ministarstva'.'Izravnim podjarmljivanjem znanosti' Reiner smatra i prijedlog spajanja nacionalnih vijeća za znanost i visoko obrazovanje.


'Ovdje neće biti niti onog igrokaza za naivni puk, s pozivanjem kandidata na razgovore i slično, iako se unaprijed znalo tko će biti izabran. Sada takvih krinki uopće neće biti, nego će sve biti vrlo razvidno imenovano politički', ustvrdio je.

'Insinuacija da se radi o nekakvoj partijskom nadzoru je tužna i sramotna. U povijesti Hrvatske akademske zajednice nikada veća autonomija sveučilišna nije bila kao što će biti od sada', uzvratio mu je Jovanović, ističući da se ministar potpuno razvlašćuje i daje potpunu autonomiju zajednici.

'Ali za to tražimo odgovornost i provodimo nadzor', naglasio je. Odbacio je i Reinerove kritike da zakon nije trebalo donositi prije strategije razvoja znanosti, ističući da su izmjene svih zakona kojima se uređuje vertikala obrazovanja predviđene programom Vlade i strateškim smjernicama Ministarstva.

Jovanović vjeruje da će ta strategija biti donesena najkasnije do siječnja 2014., nakon čega će se izraditi potpuno novi zakoni, koji će u primjeni biti od 2015. godine. Damir Tomić (SDP) Reinera je podjetio da je isti zakon kroz dva mandata HDZ-ove vlasti mijenjan čak sedam puta, bez donošenja ikakve strategije.

Zakon je podržao IDS-ov Valter Boljunčić, uvjeren da je takav zakon trebalo donijeti i ranije 'da bi se spriječila neka zbivanja, kao što je saziv Nacionalnog vijeća i druge stvari koje sada vise u zraku do donošenja novog zakona'.