POLITIČKA PODRŠKA AMBICIJAMA ZA 2020.

Jovanović: Europsko prvenstvo? Može, ali na Poljudu!

07.12.2012 u 12:18

Bionic
Reading

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović najavio je da će Vlada dati podršku kandidaturi za organizaciju Europskog prvenstva u nogometu 2020. godine, koje će se najvjerojatnije održati u 12 ili 13 gradova diljem kontinenta, no samo ako se napravi kvalitetna financijska konstrukcija po kojoj se neće ponoviti debakl poput onoga s gradnjom dvorana za Svjetsko rukometno prvenstvo prije tri godine

'Konkretno, ne znam uvjete organizacije i ne znam bismo li trebali graditi novi stadion. Zašto ne bismo iskoristili infrastrukturu koju imamo i zašto Poljud ne bi bio primjeren za organizaciju jednog dijela prvenstva?', kazao je Jovanović u Splitu. Po njemu, splitski stadion bilo bi najlakše pripremiti da upravo on ugosti najbolje europske reprezentacije.

'Kupite dionicu Jugoplastike i pijte Pipi!'

Ministar Željko Jovanović podržao je projekt pretvorbe Košarkaškog kluba Split, nekadašnje Jugoplastike, pa je na Gripama kupio jednu simboličnu dionicu po cijeni od 250 kuna.
'Klub za koji navijam je Kvarner, no dajem punu podršku ovom projektu. Split je na pravom putu, i stručnim i marketinškim potezima pokazuju kako se treba voditi jedan klub, a ja pozivam sve građane da daju svoj doprinos. Kupite dionicu i pijte Pipi, pomoći ćete i svome gospodarstvu i svome klubu', kazao je raspoloženi ministar.

Inače, pretvorba košarkaškog kluba s Gripa u dioničko društvo traje još dva tjedna, do kada u klupskim prostorijama i podružnicama Hypo banke građani mogu postati dioničari. Odaziv je zasad vrlo solidan.

'Imamo reprezentaciju koja se nalazi među deset najboljih na svijetu, a siguran sam da bismo bili i dobar organizator jednog dijela Europskog prvenstva. U međuvremenu ćemo dokazati da možemo riješiti sve probleme zbog kojih smo dobili packe od predsjednika UEFA-e Michela Platinija', kazao je ministar.

Platinijev govor na proslavi stogodišnjice HNS-a Jovanoviću je bio melem za uši, pogotovo dio u kojemu je kazao da je nogometno prvenstvo u Hrvatskoj neregularno. 'Apsolutno se slažem! Mnogi su mi zamjerali ono što sam govorio na početku mandata, a sada se pokazalo da sam bio u pravu kada sam rekao da je prvenstvo neregularno. Bivši čelnici HNS-a napali su me da se miješam u sport i da vršim pritisak, prijetili su da će se žaliti UEFA-i, a sada su dobili jednaku poruku i od Platinija. Kazao je da je uloga HNS-a s Davorom Šukerom na čelu popraviti sve što je bilo loše u hrvatskom nogometu, a u tome će imati podršku politike i političara', kazao je ministar sporta.

'Moje ministarstvo zajedno s ministarstvima policije i pravosuđa učinit će sve da se riješi problem huligana jer se radi o šačici nenavijača koji teroriziraju sve koji vole nogomet, ali HNS i Udruga prvoligaša su na potezu kada se radi o neregularnostima. Oni trebaju spriječiti da nečasne radnje tjeraju navijače sa stadiona, jer sport nema smisla ako nema navijača. Hajduk i Rijeka dokazuju da ljudi žele dolaziti na stadione i uživati u nogometu', dodao je Jovanović.

Svjestan je da je u javnosti nastupilo razočaranje jer 'močvara' o kojoj je govorio na početku mandata još uvijek nije isušena, no objašnjava da je trebala puna godina dana kako bi se stvorili alati za konkretnu akciju. 'Sada imamo Zakon o sportu i Zakon o sportskoj inspekciji koji će spriječiti neregularnosti, sukob interesa i sve druge nepravilnosti u sportu. Sve udruge i klubovi dobili su rok do kraja godine za usklađivanje s propisima, a nakon toga više nema opravdanja: oni koji su u sukobu interesa i koji netransparentno troše proračunski novac bit će udaljeni iz sporta', odlučan je Jovanović.

Na zamolbu novinara da prokomentira postupak protiv bivših sudačkih šefova Željka Širića i Stjepana Djedovića, koji su punih godinu dana od izbijanja korupcijske afere i dalje na slobodi, kazao je da se nada kako će odluke u tom procesu biti donesene u skladu s dokazima. Svjestan je da se nogometne suce kojima su Širić i Djedović navodno dijelili 'crni' novac, a koji i danas sude u hrvatskoj ligi, bez dokaza i pravomoćnih presuda ne smije kazniti, barem zasad.