'BORAC ZA JUŽNU GRANICU'

Joško Joras traži smjenu Dimitrija Rupela

10.01.2009 u 05:59

Bionic
Reading

Slovenska populistička udruga 'Zavod 25. lipnja 1991', koju vode nekadašnji predsjednik Slovenske pučke stranke (SLS) Marjan Podobnik i tzv. borac za južnu granicu Joško Joras, u petak je pozvala premijera Boruta Pahora da smijeni svog vanjskopolitičkog savjetnika Dimitrija Rupela 'jer je jedan od najodgovornijih za poraznu slovensku politiku o pitanju granice'

Udruga je u izjavi za javnost ocijenila zabrinjavajućim informacije koje su se pojavile u medijima, a po kojima upravo Rupel za premijera priprema argumente o granici za parlamentarnu deklaraciju o granici koju je najavio Pahor. Udruga je isto tako zatražila da Pahor smijeni supredsjedatelja slovenskog dijela međudržavnog povjerenstva za pripremu arbitraže.

Podobnik je u izjavi za javnost komentirao i nedavne izjave hrvatskog premijera Ive Sanadera da bi Slovenci u slučaju da na referendumu odlučuju o hrvatskom pristupnom ugovoru s EU-om podržali uključivanje Hrvatske u tu integraciju.

'Ta izjava podcjenjuje Slovence. Ako Hrvatska bude inzistirala na okupaciji dijelova slovenskog teritorija i mora, većina će Slovenaca odlučiti da Hrvatska ne može u EU', naveo je u izjavi Marjan Podobnik.

Podobnikova udruga izdala je prije dvije godine tzv. novi zemljovid slovensko-hrvatske granice u kojemu su izražene teritorijalne pretenzije na hrvatski teritorij.

Slovenski veleposlanik u Hrvatskoj Milan Adamič Oražen, inače sveučilišni profesor geografije, ogradio se od tog dokumenta, rekavši da Podobnikova udruga nije imala veze s tadašnjom vladom premijera Janeza Janše niti je ona financirala izdanje tog zemljovida, te da se čudi zašto hrvatski mediji Podobniku pripisuju toliku važnost. Hrvatski premijer Ivo Sanader tada je, reagirajući na spomenuti zemljovid, rekao da se radi o 'lakrdiji'.