INTERVJU ZA 'BLIC'

Josipoviću odnosi sa Srbijom među prioritetima

03.08.2009 u 13:35

Bionic
Reading

Kandidat Socijaldemokratske partije (SDP) za hrvatskog predsjednika Ivo Josipović najavio je u intervjuu za srbijanski list Blic od ponedjeljka da će, pobijedi li na izborima, odnosi između Hrvatske i Srbije biti jedan od njegovih vanjskopolitičkih prioriteta

BEOGRAD - Ocjenjujući kako su dobri odnosi dviju zemalja jamstvo mira u području, Josipović je u razgovoru za beogradski dnevnik istaknuo da u utrci za hrvatskog predsjednika računa na glasove Srba u Hrvatskoj te da budućnost odnosa dviju zemalja vidi kao razdoblje sve bolje suradnje.

"Odnose sa susjednim državama u regiji, posebno sa Srbijom, vidim kao jedan od vanjskopolitičkih prioriteta. Dobri odnosi u regiji jamče mir i razvoj gospodarstva. Naše države imaju i na globalnom planu važne ciljeve koji se podudaraju, poput članstva u EU ili pretvaranja regije u zonu mira i prosperiteta", rekao je Josipović.

On smatra da su glavne zapreke dobrim odnosima vezane uz rat, kao i da su suočavanje s prošlošću, odgovornošću za rat i stradanja, ali i spremnost da se saniraju posljedice rata glavni uvjeti uspješne suradnje.

"I odgovornost za ratne zločine važno je pitanje. Hrvatska je u ratu pretrpjela strašne žrtve i razaranja za koje nema nikakva političkog ni drugog opravdanja. I Srbi u Hrvatskoj stradalnici su koji traže poštovanje i pomoć u rješavanju problema, posebno povratka. Imamo i problem s granicom, ali to ne smatram tako dramatičnim kao one sa Slovenijom. Zapravo, bez obzira na tešku prošlost, budućnost odnosa Hrvatske i Srbije vidim kao vrijeme sve bolje suradnje", naglasio je Josipović.

Izjavio je kako najveći problem povratka Srba u Hrvatsku više nije fizička nesigurnost i nesnošljivost, već da je to gospodarska nesigurnost, nezaposlenost i nedostatak perspektive.