JOSIP MANOLIĆ:

'Josipovića ne opravdavam, ali ga razumijem'

18.04.2010 u 11:47

Bionic
Reading

Josip Manolić, bliski prijatelj bivšeg predsjednika Stjepana Mesića i nekadašnji premijer, nije bio na sastanku bivših predsjednika Vlade koji su u petak u Banskim dvorima predsjednici Vlade Jadranki Kosor dali potporu u stavovima da Hrvatska nije dijelila BiH

'Ne znam koji je bio kriterij za slanje poziva. Ako se zvalo sve HDZ-ove premijere, onda smo tamo trebali biti i Stjepan Mesić, Ivo Sanader i ja. Ako se, pak, htjelo okupiti samo ratne premijere, onda smo Mesić i ja trebali dobiti poziv. Ukratko, nije fer što me se nije pozvalo. I ja bih sigurno imao što reći o HDZ-ovoj politici u vrijeme ratnih sukoba', kazao je Manolić za Novi list.

Ističe da je nepotrebno otvarati temu o podjeli BiH je su 'agresori utvrđeni i da su te teme raščišćene još tijekom rata'. 'Pozvat ću se na pokojnog predsjednika Tuđmana koji je u vrijeme potpisivanja Vašingtonskog sporazuma izjavio da je sukob s muslimanima bio nesreća za hrvatski narod i Hrvatsku', kaže Manolić.

'To su činjenice i zato je besmisleno opet potezati pitanja tko je u pravu. Hrvatska ima velikih gospodarskih problema i umjesto da tražimo konsenzus za njihovo rješavanje, mi se zaplićemo u preživjele političke sukobe', tvrdi.

No Manolić svejedno opravdava Josipovićev govor u BiH parlamentu. 'Moramo razumjeti da se predsjednik Republike ne bavi dnevnom politikom. On mora gledati dugoročno i tu nalazim opravdanje za Josipovićev potez', kaže Manolić iako smatra da je takva rasprava besmislena.

Manolić kaže da Josipović nije za agresiju u BiH optužio velikosrpsku politiku i Slobodana Miloševića jer se sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem susreo u Pečuhu.

'Ako želite razgovarati s predstavnikom Srbije, onda ne idete na njega đonom, nego tražite neke blaže formulacije koje možda ne odražavaju svu istinu. Josipovića ne mogu do kraja opravdati, ali ga razumijem', smatra Manolić.

'Mislim da nije Josipovićeva namjera da skroz amnestira Srbe, ali je izrazom konglomerat tražio mogućnost za otvaranje komunikacije o konačnom rješavanju problema na ovim prostorima', zaključuje.