izbor predsjednika vrhovnog suda

Josipović: Sudac Mrčela ima jedan kapitalni nedostatak

03.09.2021 u 10:13

Bionic
Reading

Bivši predsjednik Ivo Josipović bio je gost Novog dana televizije N1 i govorio o izboru predsjednika/predsjednice Vrhovnog suda.

Smatra da je ishod opće sjednice Vrhovnog suda bio očekivan.

“Sudac Mrčela je vršitelj dužnosti i dobar je sudac. On ima jedan kapitalni nedostatak, a to je da je potpuno nekritičan prema stanju u pravosuđu. Vidimo da nažalost svako malo imamo neke korupcijske skandale i čudne odluke. Mislim da je predsjednik Republike u pravu kad inzistira na nekome tko je ipak spreman pokazati određenu inicijativu za promjenom”, kaže Josipović na N1.

Cijela ta priča oko predsjednika Vrhovnog suda imala je pozadinu u sukobu premijera i predsjednika, smatra on.

“Mislim da je u tom kontekstu Ustavni sud donio skandaloznu odluku. Jer odredbe zakona ne samo da su izričito protivne Ustavu, što Ustavni sud nije htio reći, nego je procedura besmislena”, ističe.

Josipović misli da je predsjednik Milanović pokazao dugi nos pučistima.

“On je svog kandidata obznanio i prije odluke saborskog odbora i prije opće sjednice Vrhovnog suda poručujući da su ustvari nevažni. Vrhovni sud nije nevažan, ali je u dijelu koji se odnosi na kazneno sudovanje sebe učinio nevažnim jer je inicijativa o Visokom kaznenom sudu došla otamo. Visoki kazneni sud je praktički lišio drugostupanjske nadležnosti Vrhovni sud”, rekao je.

“Neizbor nekog kandidata koji je spreman razmišljati ‘out of the box’ je zapravo jedan ozbiljan pokušaj konzerviranja sadašnjih loših odluka”, smatra bivši predsjednik.