KONAČNI LUCIĆEV PAD

Josipović smijenio šefa Glavnog stožera Oružanih snaga RH!

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović na press konferenciji koju je održao s premijerkom Vlade Jadrankom Kosor najavio je smjenu načelnika Glavnog stožera Josipa Lučića

Na Lucićevo mjesto u Glavnom stožeru Oružanih snaga RH doći će general Drago Lovrić

Predsjednikova odluka o smjeni Lucića bit će u četvrtak predstavljena na sjednici Vlade, nakon čega će o njoj raspravljati saborski Odbor za obranu.

Predsjednik na press konferenciji nije obrazložio Lucićevu smjenu, ali pretpostavlja se da je Lucić smijenjen zbog afere koja je izbila nakon što je TV 24 sata objavio snimku hrvatskih vojnika kako sudjeluju u borbama s talibanima u Afganistanu.

U Uredu predsjednika tportal, međutim, doznaje se da snimke nemaju veze s Lucićevom smjenom, nego da je riječ o potezu koji bi donio promjenu na tom mjestu, o čemu se već duže vrijeme razgovaralo, pa je ovo očekivani rasplet situacije. Riječ je, naime, o transformaciji sustava koja traži nova kadrovska rješenja, ali predsjednik Josipović izuzetno cijeni doprinos dosadašnjeg načelnika Glavnog stožera.

Lovrića se ranije, 2009. godine u medijima spominjalo vezano za nestanak topničkih dnevnika. Naime, on je u razdoblju od 2000. do 2003. godine bio na čelu MORH-ove Uprave za operativne poslove, koju se sumnjičilo zbog nedovoljne brige o dnevnicima. Međutim, te spekulacije nisu nikada dobile službenu potvrdu.

Inače, i predsjednik Josipović te premijerka Kosor kazali su da su pregledali snimke hrvatskih vojnika, a Kosor je najavila da će zatražiti nove izvještaje o cijeloj situaciji koju pozorno prati.

Naglasila je da je Lovrić školovani časnik, sudionik Domovinskog rata, te da je njegovo iskustvo dokaz da će na kvalitetan način voditi Glavni stožer.

Resor obrane, poručila je premijerka, očekuje puno novih i važnih odluka, a imenovanje Lovrića, ustvrdila je, prva je od njih.

Josipović je naglasio kako se složio s Vladinim prijedlogom o imenovanju Lovrića, koji je jučer unaprijeđen u čin general pukovnika, a što je, istaknuo je, u okviru opće reforme Oružanih snaga.

Zahvalio je generalu Luciću, dosadašnjem načelniku Glavnog stožera, kao sudioniku Domovinskog rata od prvih dana koji je svojim dugogodišnjim predanim radom dao doprinos Oružanim snagama, posebno u prilagodbi NATO standardima i pomlađivanju vojske.

General Lucić ide na drugu dužnost o kojoj će javnost, dodao je Josipović, biti pravodobno izviještena.

Premijerka je istaknula i da se s predsjednikom države suglasila o nužnosti što skorijeg završetka istrage oko pada dvaju MIG-ova te da istražno povjerenstvo što prije izvijesti javnost o rezultatima istrage. 'Potičemo apsolutnu transparentnost i da istraga završi što prije', poručila je.

I Josipović i Kosor upoznati su s revizijskim izvješćem o poslovanju Ministarstva obrane u 2009. u kojemu je upozoreno na niz nepravilnosti, a koje je, istaknuli su, nužno što prije otkloniti te u tom smislu slijediti upute Državnog ureda za reviziju.

Upitani jesu li znali da, kako su to objavili mediji, hrvatski vojnici u Afganistanu sudjeluju u borbenim akcijama, oboje su ustvrdili da je ta azijska zemlja zahvaćena ratom, te da stoga nije čudno da se u borbenim djelovanjima nađu i hrvatski vojnici.
'Svima, hrvatskoj javnosti potpuno je jasno da to nisu akcije bez rizika', poručio je Josipović, naglasivši da svima treba biti jasno da to što naši vojnici u Afganistanu djeluju kao instruktori tamošnje vojske i policije ne znači da su 'u učionici'.

Zato su, naglasio je, i na najbolji način obučeni i opremljeni, u čemu vidi i razlog što u hrvatskom kontingentu u Afganistanu nije bilo žrtava.

Istoga je stava i premijerka Kosor, istaknuvši da su vojnici maksimalno opremljeni i obučeni te informirani o svemu što ih čeka u misiji, 'pa i da odlaze u zemlju u kojoj je opasno živjeti'. Novinare je zanimao i komentaroko imovinske kartice Vladinog potpredsjednika za investicije Domagoja Miloševića te HSP-ovu prijavu zbog privatizacije Miloševićeve tvrtke Pastor, no ni Kosor, ni Josipović nisu imali komentara oko njegove eventualne odgovornosti.

Ratne operacije hrvatskih postrojbi u Afganistanu