VOJSKA ŠKOLOVANJA

Lovrić umjesto Lucića na čelu Glavnog stožera

01.02.2011 u 18:38

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Ivo Josipović i predsjednica Vlade Jadranka Kosor usuglasili su se danas da će general pukovnik Drago Lovrić zamijeniti generala Josipa Lucića na dužnosti načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH

General pukovnik Drago Lovrić, koji će zamijeniti Josipa Lucića, rođen je 1961. u Gornjem Vukšiću pokraj Brčkog, u Bosni i Hercegovini, a kako se navodi na mrežnim stranicama NATO saveza, nakon diplome na Vojnoj akademiji (smjer raketno-topničke postrojbe PZO) 1983. (u činu potporučnika), dodijeljene su mu razne dužnosti na razini zapovjedništva vodom i satnijom te je za to vrijeme napredovao do čina poručnika (1984.) i kapetana (1987.).

Nedugo nakon hrvatskoga proglašenja nezavisnosti 1991., general bojnik Lovrić pridružio se novoosnovanim hrvatskim oružanim snagama i nakon imenovanja stožernim časnikom u Zagrebačkoj operativnoj zoni i Zagrebačkom zbornom području, preuzeo je zapovjedništvo pješačkom brigadom TG-153. i 202. zračnom brigadom (1992.). U to je vrijeme promaknut u čin bojnika (1992.) i pukovnika (1993.). Nakon završetka Zapovjedno-stožerne škole preuzeo je dužnost načelnika stožera gospićkog zbornog područja.

Godine 1995. postao je zamjenik zapovjednika 1. zbornog područja i promaknut u čin brigadira, a godinu poslije (1996.) promaknut je u čin brigadnoga generala te je 1998. preuzeo dužnost zapovjednika 1. zbornog područja.

Kad je postao čelnik Operativne uprave u Glavnom stožeru Oružanih snaga Republike Hrvatske, promaknut je u čin general bojnika (2000.). Te je godine magistrirao na studiju za međunarodne odnose Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu. Školske godine 2003./2004. na američkom National Defence University (ICAF) stekao je titulu magistra znanosti na području strategije nacionalnih resursa, a 2005. promaknut je u general pukovnika te je 2007. imenovan hrvatskim vojnim predstavnikom u NATO-u i EU-u.

General pukovnik Lovrić član je više hrvatskih i međunarodnih organizacija i akademskih skupina, među ostalim i Atlantskog vijeća Hrvatske. Njegova su područja vojna tehnologija, vojna transformacija u jugoistočnoj Europi i sigurnost i politički sustav. Gostujući je predavač na nekoliko hrvatskih i međunarodnih ustanova, uz ine i na Fakultetu političkih znanost, Hrvatskoj ratnoj školi, DCAF-u (Centar za demokratski nadzor oružanih snaga) u Ženevi i mnogim drugima.

Oženjen je Mirom s kojom ima dvoje djece (Mariju i Dominika) koja polaze Američku školu u Bruxellesu.