BRAMMERTZOVA OCJENA U PETAK

Josipović se na Brijunima nada najboljem

26.05.2010 u 18:18

Bionic
Reading

Predsjednik Ivo Josipović večeras je u Fažani rekao kako vjeruje da će ocjena suradnje Hrvatske s međunarodnim kaznenim sudom biti bolja nego je bila. Josipović će sudjelovati u radu 4. regionalne konferencije državnih odvjetnika o procesuiranju ratnih zločina, na Brijunima na koju je došao i glavni haški tužitelj Serge Brammertz

'Po svemu onomu što ja znam vlada je učinila sve da se utvrdi sudbina dokumenata i da se pronađu. Ako tužitelj smatra da se može to još učiniti, to ćemo vrlo rado učiniti. Mislim da će Hrvatska i dalje raditi na otkrivanju tih dokumenata i njihove sudbine', naglasio je Josipović dodavši kako je Hrvatska do sada učinila jako puno.

Na novinarski upit hoće li se nakon regionalne konferencije državnih odvjetnika na Brijunima znati nešto više o otvaranju poglavlja o pravosuđu, Josipović je kazao da je to pitanje zapravo stvar članica Europske unije te pregovora Hrvatske sa svakom pojedinom zemljom.

'Suradnja državnih odvjetništava Hrvatske, Srbije, Crne Gore i BiH počela je vrlo ozbiljno, ima jako dobrih rezultata i mislim da su svi faktori do sada već pohvalili tu suradnju', zaključio je predsjednik Josipović komentirajući, na novinarski upit, izjavu glavnog tužitelja Međunarodnoga kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Sergea Brammertza kako je 'u ovom trenutku najvažnije jačati suradnju između državnih odvjetništava Hrvatske, Srbije, Crne Gore i BiH s haaškim tribunalom, i između tih odvjetništava'.

BRAMMERTZ OCJENJUJE TEK U PETAK

Glavni tužitelj Međunarodnoga kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Serge Brammertz rekao je Fažani da će svoju ocjenu o suradnji Hrvatske s Haaškim sudom dati u petak nakon razgovora s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor

Brammertz je doputovao na Brijune gdje će u četvrtak i petak sudjelovati na ovogodišnjoj 4. regionalnoj konferenciji državnih odvjetnika o procesuiranju ratnih zločina, koju organizira hrvatsko državno odvjetništvo.

Serge Brammertz

Nakon dolaska u Fažanu na novinarsko pitanje je li zadovoljan suradnjom Hrvatske i Haaškog suda Brammertz nije izravno odgovorio, napomenuvši kako će svoju ocjenu dati nakon susreta s Kosor.

'Pred nama je vrlo važan sastanak državnih odvjetnika iz zemalja u regiji s tužiteljima iz Haaškog tribunala i predstavnicima državnih odvjetništava. Veoma mi je drago što mogu sudjelovati na ovom sastanku jer ima puno otvorenih pitanja koja moramo riješiti, poglavito glede činjenice da rad Haaškog suda prestaje za tri godine', istaknuo je Brammertz.

Dodao je kako je u ovom trenutku najvažnije jačati suradnju između državnih odvjetništava Hrvatske, Srbije, Crne Gore i BiH s haaškim tribunalom, i između tih odvjetništava.

U radu regionalne konferencije državnih odvjetnika, koja sutra ujutro svečano počinje na Brijunima, sudjelovat će, osim Brammertza, šezdesetak predstavnika državnih odvjetništava zemalja u regiji i tužiteljstva Haaškog suda te hrvatski predsjednik Ivo Josipović, hrvatski ministar pravosuđa Ivan Šimonović, šef Delegacije Europske unije u Hrvatskoj Paul Vandoren te američki veleposlanik za ratne zločine Stephan Rapp

I ovogodišnja je konferencija državnih odvjetnika, kao i dosadašnje, radna te je zatvorena za javnost i predstavnike sredstava javnog priopćavanja, a kad završi, bit će objavljeno zajedničko priopćenje sudionika konferencije.