CEMEXOV PROJEKT KOZJAK

Josipović pustio u rad najveću solarnu elektranu u Hrvatskoj!

20.03.2014 u 13:22

Bionic
Reading

Predsjednik Ivo Josipović i dalje neumorno paradira diljem zemlje: u četvrtak ujutro na red su ponovno došli Split i njegova okolica

U Kaštelima je najdraži gost pustio u rad Sunčanu elektranu Kozjak, projekt tvrtke Cemex vrijedan oko pet milijuna kuna. Na krovu jednog od pogona tvrtke postavljeni su fotonaponski paneli i tako je napravljen pogon snage 300 kW koji će proizvoditi 460 mWh električne energije godišnje - dovoljno za opskrbu oko 160 kućanstava. Ovo je najveća elektrana tog tipa u Hrvatskoj.

'Ovo je vrlo važan događaj, jer potiču se investicije, zeleno gospodarstvo i obnovljivi izvori energije', kazao je Josipović prije nego što je pustio elektranu u rad.

U Splitu je pak predsjednik sudjelovao na konferenciji načelnika glavnih stožera zemalja srednje Europe. U izjavi za novinare kazao je da je situacija u Ukrajini iznimno opasna i da bi mogla ugroziti svjetski mir.

'Vidimo kako su zemlje koje nisu članice NATO-a izloženije rizicima od onih koje se nalaze u tom savezu', zaključio je, pa dodao da vjeruje u diplomaciju i pregovore. Upitan je ponovno i o hrvatskim MIG-ovima koji su zapeli na remontu u toj zemlji na rubu rata.

'Znali smo da zrakoplovi moraju na remont, a otišli su u Ukrajinu nakon javnog natječaja. Okolnosti u toj državi bile su nepredvidive', dodao je predsjednik i zaključio da oko nadzora hrvatskog neba svejedno ne bi trebalo biti problema.

Načelnik Glavnog stožera Drago Lovrić objasnio je da je Ukrajina odabrana za remont jer je zadovoljila dva kriterija: bila je najjeftinija na javnom natječaju i ocijenjeno je da će se taj posao moći obaviti.

'Naši piloti su u Odesi i provjeravaju jesu li zrakoplovi remontirani. Kad se to obavi i kad budemo zadovoljni, vraćamo ih u Hrvatsku', dodao je Lovrić.