POSJET DODIKU

Josipović prvi predsjednik u Republici Srpskoj

25.05.2010 u 22:25

Bionic
Reading

Ivo Josipović prvi je hrvatski predsjednik koji će posjetiti Republiku Srpsku, iz koje je u proteklom ratu provedeno etničko čišćenje Hrvata u kojem ih je gotovo 200 tisuća protjerano

U subotu će se u Banjoj Luci sastati s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom. Josipović će u RS-u obići i nekoliko povratničkih hrvatskih naselja te razgovarati sa svećenicima u župama Derventi i Plehanu.

Da će Josipović posjetiti Banju Luku, potvrdio je i banjolučki biskup Franjo Komarica koji uporno upozorava na teška kršenja prava Hrvata katolika.

'U BiH se bezdušno gazi hrvatski narod. Očekujem da će se idućih dana u tome smjeru nešto promijeniti. Najavljuje se posjet predsjednika Josipovića, ne samo Sarajevu nego i Banjoj Luci. Očekujem da se napokon okrene novi list i otvore vrata masovnijem povratku Hrvata iz RS-a', rekao je biskup Komarica.

Josipović je prigodom posljednjeg posjeta Sarajevu žaljenjem za ratnim zločinima te posjetom mjestima stradanja Bošnjaka i Hrvata u središnjoj Bosni zaradio velike kredite te se predstavio kao važan čimbenik u stabiliziranju ukupnih prilika u regiji. Zaokret u Zagrebu, ali i Beogradu, pozdravio je u ponedjeljak pred Vijećem sigurnosti i visoki međunarodni predstavnik u BiH Valentin Inzko, piše vecernji.hr.