'PODIĆI ĆE KVALITETU RADA'

Josipović podržao Vladino zapošljavanje bez natječaja

10.03.2012 u 15:04

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Ivo Josipović rekao je danas kako očekuje da će telekom operateri T-Com i VIPnet, kao i drugi koji koriste javnu infrastrukturu, sudjelovati u troškovima, jer je to 'pravedno, zakonito i moralno'

'Nisam znao da telekom operateri T-Com i VIPnet već 15 godina ne plaćaju korištenje releja Ministarstvu obrane, a nema niti jednog razloga da svatko tko koristi javnu strukturu ne sudjeluje u troškovima i ne plaća naknadu. Očekujem da će se odnosi urediti te da će, ne samo te dvije kompanije, jer ima i drugih koji koriste javnu infrastrukturu, sudjelovati u troškovima. To je pravedno, zakonito i moralno', rekao je Josipović u svom uredu, nakon tradicionalne kave s građanima, odgovarajući na novinarski upit je li znao da T-Com i VIPnet nisu plaćali korištenje releja Ministarstvu obrane.

Ministar obrane Ante Kotromanović jučer je u razgovoru za radio Soundset, govoreći o stanju koje je zatekao po dolasku u Ministarstvo obrane, posebno se osvrnuo na nepovoljne ugovore koje ministarstvo ima s T-Comom i VIPnetom. Optužio ih je da su 15 godina koristile releje Ministarstva obrane, a nisu platile ni kune za uslugu koja je, prema njegovim procjenama, MORH-u trebala donijeti preko 15 milijuna kuna.

Upitan kako komentira vladinu odluku po kojoj ministri mogu zapošljavati najbliže suradnike bez javnog natječaja, Josipović je rekao kako se radi o novom konceptu po kojemu će ubuduće oni koji dobiju izbore jedan dio tima dovoditi sa sobom, ali će nakon što im istekne mandat svi ti ljudi otići.

'Ideja je zanimljiva i mogla bi podići kvalitetu rada u državnoj upravi', smatra predsjednik Josipović

Na pitanje kako komentira najavu predsjednika Hrvatskog sabora Borisa Šprema da će uvesti kodeks ponašanja i kažnjavati zastupnike koji ga krše, Josipović je odgovorio da u Saboru, za razliku u nekim drugim parlamentima, nema nereda i bezobrazluka, iako povremeno ima izgreda. 'Moguće je na izgrede reagirati kaznom, ali to nije najvažnije. Najvažnija je javna percepcija i javna osuda političara koji naprave izgrede i to je njima najteža kazna', kazao je Predsjednik.

Josipović je potvrdno odgovorio na novinarski upit hoće li njegov sutrašnji posjet Azerbejdžanu pomoći hrvatskom gospodarstvu. 'Upravo zato i idemo tamo, jer Azerbejdžan ima velike gospodarske potencijale. Uspjeh će ovisiti o onome što hrvatsko gospodarstvo ponudi, a politika je tu da otvara vrata', istaknuo je predsjednik Josipović

Predsjednik Josipović je danas na kavi s građanima, uz ostale, primio izaslanstvo Koprivničko-križevačke županije i njihove Turističke zajednice koji su u njegovu uredu izložili pisanicu u povodu nadolazećih uskršnjih blagdana. Pisanica je od stiropora i visine dva metra, a oslikali su je podravski umjetnici Josip Gregurić, Zlatko Štrfiček, Stjepan Pongrac i Đuro Jaković.