FEŠTA NA EUROPSKOM TRGU

Josipović odsvirao 'Ja volim samo sebe'

09.01.2015 u 10:39

  • +11

Koncert podrške predsjedničkom kandidatu Josipoviću

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj

Bionic
Reading

Na skupu 'Za građansku i tolerantnu Hrvatsku' na Europskom trgu u Zagrebu, gdje se okupilo oko tisuću građana, hrvatski predsjednik i predsjednički kandidat Ivo Josipović potpisao je deklaraciju kojom se obvezao na suradnju s građanima i organizacijama civilnog društva, a uručili su mu je predstavnici Građanske inicijative 'Kišobran', koja okuplja 43 udruge

'Vaš glas 'za pravi put' je ugovor između vas i mene, da ćemo se zajedno boriti za sve lijepe i humane vrijednosti koje su primjerene i koje želimo - ljubav, pomirenje, ravnopravnost, ljudska prava, zdrav okoliš, briga o nemoćnima, briga za radnike, za službenike, za studente, za mlade. Taj posao neće biti lako napraviti, ali zato ćemo ga zajedno sigurno ostvariti', rekao je Josipović pozdravljen pljeskom i povicima 'Ivo, Ivo' iz publike.

Josipović je priznao da se pita je li u prvom mandatu napravio dovoljno i je li mogao više. 'Možda sam napravio puno, mogu još i više. Još više mogu napraviti - uz vašu podršku', kazao je obraćajući se publici, a posebice mladima koji, kako je dodao, zasigurno brinu o svojoj budućnosti - gdje će se školovati, čime će se baviti i hoće li svoju pamet i kreativnost moći iskoristiti na najbolji mogući način za sebe, za svoje obitelji i za svoju domovinu.

'Učinit ćemo sve, zaista sve, da svatko ima perspektivu. Svi moraju moći živjeti od svoga rada', naglasio je Josipović i dodao kako svaki čovjek traži brigu, pozornost i ljubav. 'Ovo ovdje je zajednica ljubavi. Ljubav, mir, pomirenje, dostojanstvo i dobar život su naši ciljevi i naše vrijednosti. Na pravom smo putu'.

Josipović se popeo na pozornicu, gdje su ga dočekali članovi grupe Psihomodo pop, iz publike koja ga je srdačno pozdravila želeći se rukovati s njime i razmijeniti pokoju riječ. Uz njega su stali i pomoćnik ministra branitelja Siniša Glavašević, bivši hrvatski predsjednik Stipe Mesić, pisac Predrag Matvejević i drugi.

Za to vrijeme, glumica i aktivistica Urša Raukar pročitala je naglaske iz deklaracije u kojoj civilne udruge od Josipovića traže da se snažno zalaže za jednak pristup pravdi za sve, za razvoj demokratičnih institucija vlasti, javni interes i ravnopravnost i dostojanstvo svih ljudi, za promociju ljudskih prava i toleranciju, za izgradnju mira i dobrosusjedskih odnosa, za zaštitu radničkih prava. Od Josipovića traže i zalaganje za bolji nadzor i sankcije nad poslodavcima koji krše radnička prava, za osudu svih oblika nasilja i unaprijeđenje mehanizama podrške žrtvama nasilja, za priznavanje patnje svih civilnih žrtava rata i za osnivanje Fond za obeštećenje svih žrtava rata kao i za rasvjetljavanje sudbine svih nestalih te za održivi razvoj i zaštitu čovjekove okoline.

'Na ovom skupu okupili su se pozitivni ljudi, ljudi koji su za otvorenu tolerantnu i građansku Hrvatsku. Moramo pokazati da je to pravo lice Hrvatske... Ovdje smo da pošaljemo snažnu poruku protiv mržnje prema drugima i drugačijima, ljudima homoseksualne orjentacije, navijačima, Srbima, Romima i drugim nacionalnim manjinama', poručili su glumci i aktivisti Vilim Matula i Željko Koenigsknecht te u ime inicijative Kišobran rekli kako su se uvjerili da je upravo Ivo Josipović čovjek koji je Hrvatsku učinio otvorenijom i tolerantnijom te da ga treba opet podržati.

'Podržavamo ga jer ne želimo živjeti u zemlji obespravljenih manjina, u zemlji koja se vraća u prošlost i u podjele, nego u zemlji jednakih mogućnosti za sve, u zemlji pravde za sve i zemlji obrazovanja, kulture i umjetnosti', poručili su.

Za zabavni dio programa bili su zaduženi glazbeni sastavi Vatra i Psihomodo pop, a Ivo Josipović se na pozornici okušao i u svirci s Psihomodom, pa je Davor Gobac na Josipovićeve taktove otpjevao svoju legendarnu 'Ja volim samo sebe'.

Skup je započeo minutnom šutnje za poginule novinare redakcije Charlie Hebdo koji su časno radili svoj posao.